پژوهشگران ايراني موفق به ساخت جاذبهاي نانوحفره آلايندههاي زيست محيطي شدند
محققان پژوهشگاه علوم و فنون هستهيي موفق به توليد جاذبهاي نانوحفره ظرفيت بالا با قابليت جذب فلزات سنگين، راديونوکليدها و آلايندههاي زيستمحيطي ديگر شدند.
به گزارش سرويس پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دکتر حميد سپهريان، دانشآموخته دانشگاه تربيت معلم و از پژوهشگران طرح تهيه جاذبهاي نانوحفره با اعلام اين مطلب خاطرنشان كرد: به علت محدوديت اندازة حفرات جاذبهاي معدني نظير زئوليتها، كاربرد آنها به جذب يونها و مولكولهاي كوچك محدود ميشود؛ از اين رو پژوهشگران، روي تهيه جاذبهاي متخلخل با اندازة حفرات بزرگتر (نانوحفره) متمرکز شدهاند. نانوحفرات به دليل مساحت سطح بالاتر نسبت به جاذبهاي معدني ديگر از ظرفيت جذب بالاتري برخوردارند.
وي خاطرنشان كرد: با توجه به اينکه در هر صنعتي با توليد هر محصول مطلوب، مواد پسماند نيز ايجاد ميشود. از اين رو ميتوان، متناسب با آلودگي صنايع مختلف، جاذب مناسب را تهيه كرد.
در اين کار پژوهشي، ابتدا جاذبهاي نانوحفره اصلاح شده، با روش سل- ژل تهيه شده و با دستگاههاي XRD، BET، IR، SEMو ...، مشخصهيابي شده و در ادامه، براي بررسي رفتار جذبي جاذب سنتز شده، ضريب توزيع فلزات سنگين، راديونوکليدها و آلايندههاي زيستمحيطي ديگر اندازهگيري و پارامترهاي جذب مانند pH و زمان و دما و ... بهينه شدهاند. با مقايسه ضريب توزيع يونهاي مختلف، يونهايي که قابليت جذب بالا يا پايينتري دارند، شناسايي شده و بر اساس آن، يک فرايند جداسازي مناسب پيشبيني و ارزيابي شده است.
سپهريان خاطر نشان کرد که ترکيبات نانوحفره اصلاح شده علاوه بر کارآيي در جذب آلاينده ها به عنوان نانوکاتاليست در شيمي آلي جهت سنتز استفاده ميشوند که تحقيقاتي در اين زمينه به وسيله دکتر حسين مهدوينيا و عليمحمد اماني انجام شده و ادامه دارد.
جزئيات اين پژوهش که با همکاري دکتر سيد واقف حسين و دکتر محمد قنادي مراغه انجام شده، در مجله Chromatographia (جلد70، صفحات280-277، سال 2009) منتشر شده است.
١١:٥٥ ٢٨/٠٥/١٣٨٨