با تهيه نانوکاتاليزور آهن
پژوهشگران ايراني موفق به افزايش ٥/١ برابري بازده توليد فرآوردههاي پتروشيمي شدند
محققان پژوهشگاه صنعت نفت در تبديل گاز سنتز به هيدروكربنها به جاي کاتاليزور آهن از نانوکاتاليزور آهن استفاده ميكنند كه راندمان فرايند فيشر- تروپش را تا 5/1 برابر افزايش ميدهد.
به گزارش سرويس پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، استفاده از كاتاليست آهن در فرآيند فيشر- تروپش (تبديل گاز سنتز (H2+CO) به هيدروكربنها) به دليل قيمت بسيار پايين آن در مقايسه با ساير فلزات، از اهميت خاصي برخوردار است، به گونهاي كه كاتاليستهاي آهن ارتقا يافته با قليا سالهاست كه به طور صنعتي در اين فرآيند براي تبديل گاز سنتز به فرآوردههاي با ارزش شيميايي و پتروشيميايي به كار ميروند.
پژوهشگران پژوهشگاه صنعت نفت، تحقيقاتي را در اين زمينه شروع کردهاند و تاکنون، موفق به تهيه كاتاليزور آهن به صورت نانوذره شدهاند و نانوکاتاليزور تهيه شده را در فرايند فيشر- تروپش به کار بردهاند.
دکتر علي نخعيپور از محققان اين طرح گفت: «اين تحقيقات، در جهت ارتقاي فعاليت كاتاليست آهن در فرآيند فيشر– تروپش، براي افزايش توانمندي آن در توليد محصول به ازاي مقدار يكساني از كاتاليست (نانوکاتاليست) كه منجر به كاهش ابعاد راكتورهاي صنعتي و در نتيجه کاهش هزينههاي فرآيند ذکر شده ميشود، در حال تكميل است.
عضو هيات علمي پژوهشگاه صنعت نفت با بيان اين مطلب که نانوكاتاليزور آهن در اين پژوهش، به روش ميكروامولسيوني و رسوبدهي سريع تهيه شده است، افزود: نتايج بررسي فعاليت كاتاليستي، نشان از افزايش حدود 5/1 برابري فعاليت نانوكاتاليزور ساخته شده نسبت به نمونههاي معمولي دارد. در نتيجه، نانوکاتاليزور آهن از لحاظ فعاليت و گزينشپذيري نسبت به محصولات با ارزش، ميتواند راندمان بهتري نسبت به كاتاليزورهاي رايج داشته باشد.
وي در ادامه خاطر نشان کرد: با توجه به اينكه ايران، دومين کشور دارنده ذخاير گاز طبيعي در جهان است و از طرف ديگر، در فرآيند فيشر– تروپش (بر اساس كاتاليست آهن) براي توليد سوخت، از منابع اوليه تجديدپذير نظير ضايعات كشاورزي و شهري نيز ميتوان استفاده نمود، تجاري کردن اين کار، پر اهميت بهنظر ميرسد، لذا بايد توجه مسئولين را به اين مهم، جلب كرد.
بنابر اعلام ستاد ويژه توسعه فنآوري نانو، اين پروژه با همكاري مهندس تقيپور و مهندس زماني و دكتر شكرريز در پژوهشگاه صنعت نفت آغاز شده و تكميل مطالعات و گسترش كار بهصورت يك پروژه تحقيقاتي دكتري تحت راهنمايي دكتر حسيندخت و دكتر طياري از دانشگاه فردوسي مشهد و دكتر زركش از پژوهشگاه صنعت نفت در حال انجام است.
بخشي از نتايج اين پژوهش در مجله Journal of Nanoscience and Nanotechnology (جلد 9، صفحات 4429- 4425، سال 2009) منتشر شده است.
١٥:٢٣ ٠٢/٠٦/١٣٨٨