دبير هيات حمايت از كرسي هاي نظريه پردازي در گفتوگو با ايسنا:
كميسيون علوم انساني، اتاق فكري براي ارائه راهكارهاي رفع مشكلات علوم انساني است
در پي تصميم مشترك وزارت علوم، تحقيقات و فنآوري و هيات حمايت از كرسي هاي نظريه پردازي، نقد و مناظره جهت مشاركت در ايجاد يك كميسيون ويژه براي ارتقاء علوم انساني كه در جلسه اخير اين هيات تصويب شد، حجتالاسلام والمسلمين رضا غلامي، دبير هيات حمايت از كرسي هاي نظريه پردازي در گفتوگو با سرويس «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) در تبيين اهميت و زمينههاي ايجاد اين كميسيون، تشكيلات دامنه فعاليتهاي آن و نقش اين كميسيون در ارتقاء علوم انساني و رفع موانع توليد علم توضيحاتي ارائه داد.
دبير هيات حمايت از كرسيهاي نظريهپردازي درباره اهميت و ضرورت تشكيل كميسيون ويژه علوم انساني اظهار داشت: نقش كليدي علوم انساني در توسعه كشور در ابعاد مختلف انكار ناپذير است و از طرفي علوم انساني در دهه هاي قبل از جهت كمي گسترش قابل توجهي پيدا كرده و از طرف ديگر از جهت كيفي روز به روز با شان و جايگاه واقعي خود فاصله گرفته است.
در حال حاضر اگر بخواهيم موضوع رونق يافتن كرسي هاي نظريه پردازي را بدون در نظر گرفتن وضعيت پيچيده علوم انساني در عرصه هاي مختلف اعم از آموزش و پژوهش دنبال كنيم، از مسير واقع بيني منحرف شده ايم؛ لذا هيات حمايت از كرسي ها، طي مباحث فشرده كارشناسي به اين نتيجه رسيد كه در كنار نهادينه كردن كرسي هاي نظريه پردازي، نقد و مناظره در جامعه علمي كشور به موانع مختلفي كه به صورت مستقيم و غير مستقيم نشاط علمي لازم را در عرصه علوم انساني كاهش داده و ما را از نوآوري علمي در علوم انساني عقب نگه داشته است بي توجه نباشد؛ لذا طرح تشكيل اين كميسيون از سوي برخي اعضاء هيات مطرح شد و در جلسه اخير با مشاركت معاونت فرهنگي وزارت علوم كه ماموريت ويژهاي از سوي وزير علوم در اين زمينه دارد تصويب شد.
وي درباره تشكيلات اين كميسيون گفت: در حال حاضر تبادل نظر با وزرات علوم درباره نحوه شروع كار اين كميسيون ادامه دارد و البته تشكيلات در طرح مصوب اجمالا پيش بيني شده است.
بر اين اساس نمايندگان تام الاختيار معاونان فرهنگي، پژوهشي و آموزشي وزارت علوم، همچنين نماينده وزير آموزش و پرورش، مدير حوزه علميه قم و رييس دانشگاه آزاد و نيز دبير هيات حمايت از كرسي ها به علاوه چهار شخصيت علمي فعال و متخصص در اين زمينه در اين كميسيون عضويت دارند.
وي درباره دامنه فعاليت اين كميسيون گفت: اين كميسيون در واقع يك اتاق فكر بزرگ براي مطالعه و شناسايي راهكارهاي دقيق رفع مشكلات علوم انساني است و به هيچ وجه وارد عمليات اجرايي يا مداخله در حوزه مديريتي نخواهد شد.
حجت الاسلام والمسلمين غلامي با تاكيد بر اين كه تشكيل كميسيون علوم انساني مبتني بر مطالعات كارشناسي بوده است، خاطرنشان كرد: در هيات حمايت از كرسي ها با دعوت از صاحب نظران برجسته در رشته هاي مختلف علوم انساني و معارف اسلامي، حدود صد مانع عمده ساختاري، نگرشي، فرهنگي، اجتماعي، مديريتي و روش شناختي را در مسير توليد علم و نظريه پردازي شناسايي كردهايم كه براي رفع هر يك از آنها ميتوان راهكارهاي مشخصي را ارائه داد. علاوه بر اين در اين سالها مطالعات زيادي درباره علوم انساني در موسسات مختلف صورت گرفته كه نتايج اين مطالعات سرمايه بسيار ارزنده اي براي اين كميسيون محسوب ميشود.
وي در ادامه با اشاره به عزم كميسيون براي مشاركت فعال اساتيد و محققان در فعاليت هاي آن به ايسنا گفت: كميسيون در نظر دارد به عنوان گام نخست و از طرق مختلف نظرات اساتيد و محققان حوزه و دانشگاه در رشتههاي مختلف را جمع آوري و طبقه بندي كند و اصولا هرگونه تحول در اين زمينه نيازمند يك همكاري فعال و همه جانبه از سوي اساتيد و محققان است.
دبير هيات حمايت از كرسي هاي نظريه پردازي در پايان درباره سهم اين كميسيون در ارتقاء علوم انساني و رفع موانع توليد علم كشور گفت: رفع برخي از موانع، به ويژه موانع فرهنگي و اجتماعي به تنهايي از عهده اين كميسيون و يا هر مجمع ديگري برنخواهد آمد و زمان مشخصي را هم نمي توان براي حل آن در نظر گرفت ولي در مقابل بسياري از مشكلات به ويژه در عرصه هاي ساختاري ، مديريتي و اقتصادي با اتخاذ تدابير صحيح و اجراي شايسته آن در دستگاه اجرايي قابل رفع است و حتي مي توان براي آن برنامه زمانبندي شده هم تهيه كرد.م/د
١٣:٠١ ١٧/١٢/١٣٨٤