پژوهشگران ايراني به فنآوري ساخت انواع ورق نسوز بدون آزبست دست يافتند
متخصصان يك شركت تحقيقاتي توليدي ايراني از دستيابي به دانش ساخت انواع ورقهاي نسوز بدون آزبست گرافيتي و سوپرگرافيت معمولي و مسلح با بهرهگيري از فن آوري جديد و كاملا داخلي براي نخستين بار در خاورميانه خبر دادند.
مهدي احدي نژاد، مسوول واحد طراحي و توليد اين شركت در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ، اظهار داشت: محققان و كارشناسان اين شركت توليدي مهندسي پس از سالها تحقيق به فن آوري جديد و كاملا ايراني براي توليد انواع ورقهاي نسوز مطابق با استانداردهاي روز جهان دست يافتند كه ورقهاي توليد شده با اين فنآوري در هشت مدل متنوع در زمينهها و شرايط مختلف صنعت كاربرد دارند.
اين هشت مدل شامل صنعتي عمومي، صنايع آب و بخار، لوله و شيرآلات، صنايع غذايي، فراساحل، محيطهاي اسيدي، دماي بالا و شرايط خاص (دماهاي فوق العاده پايين يا بالا) است.
وي تصريح كرد: ورقهاي نسوز بدن آزبستدر دو نوع معمولي (فشار ضعيف) و سيمدار (مقاوم شده مسلح) با مقاومت حرارتي بين 200 تا 1000 درجه سانتيگراد و فشار بين 40 تا 120 بار آماده ارائه به صنايع مختلف است.
نمونههاي توليد شده كه مورد تاييد و مصرف واحدهاي نفت، گاز و پتروشيمي قرار گرفته از نظر كيفيت قابل رقابت با نمونههاي اروپاييي و از لحاظ قيمت بين 40 تا 300 درصد ارزانتر از ورقهاي مشابه خارجي است.
احدي نژاد در ادامه با اشاره به اين كه مواد اوليه اين نوع ورقها تماما توليد داخل ميباشد به ايسنا گفت: با دستيابي متخصصان شركت توليدي مهندسي نسوزهاي بدون آزبست آپاتيه به اين فن آوري از ورود ساليانه بيش از 500 هزار تن ورقهاي آزبستي و خروج معادل 400 ميليارد ريال ارز از كشور جلوگيري شده و ضمن حفظ محيط زيست و ايجاد اشتغال براي صدها نفر گامي مؤثر در جهت توسعه اين صنعت درآمدزا در كشور برداشته ميشود.
وي درباره ضرورت استفاده از محصولات بدون آزبست گفت: آزبست، محصولي معدني و بسيار سرطانزاست و عامل اصلي بيماري مهلك «آزبستوسيس» ــ از مهلكترين بيماريهاي گروه «نموكونيوسيس» معروف به بيماريهاي محل كار ــ است كه مصرف آن از سالها پيش در اروپا و آمريكا ممنوع شده است و سازمانهاي جهاني بهداشتي و زيست محيطي ممنوعيت استفاده از اين آلاينده بيماريزا را به تمامي كشورهاي جهان توصيه و ابلاغ كردهاند.
در ايران نيز روند جايگزيني محصولات بدون آزبست از مدتها پيش آغاز شده اما عواملي همچون عدم دسترسي مناسب به انواع مختلف محصولات بدون آزبست با كيفيت بالا، ارائه برخي محصولات نامناسب به مشتريان كه سبب ايجاد ذهنيت منفي در گروهي از صنعتگران كشور شده، قيمت بسيار بالا و كاذب محصولات بدون آزبست كه كلا وارداتي هستند و سرازير شدن محصولات تقلبي با نشان شركتهاي معتبر خارجي و همچنين خودداري كشورهاي توليد كننده اين محصولات از انتقال فنآوري ساخت آنها به كشورهاي در حال توسعه، اين روند را در كشورمان كند كرده است.
احدي نژاد درباره ماهيت ورقهاي بدون آزبست به ايسنا گفت: بدون آزبستها ردهاي از مواد پيشرفته هستند كه از تركيب مواد مختلف در راستاي رسيدن به خواص برتر و كارايي بالاتر ساخته شدهاند.
اين محصولات از تركيب پليمرها به عنوان مواد پايه و تقويت كنندههايي مانند الياف مصنوعي ، كربن، آراميد و افزودنيهاي خاص (پركننده) ساخته شدهاند كه اين افزودنيها بر حسب نوع ورق و كاربرد آن متفاوت هستند؛ به عنوان مثال مواد ضد اسيدي در ورقهايي كه در صنايع شيميايي مورد استفاده قرار ميگيرند، استفاده ميشوند.
وي خاطر نشان كرد: بدون آزبستها در صنايع هوافضا پا به عرصه صنعت نهاده و امروزه كاربرد آنها به حوزههاي گوناگوني نظير صنايع نفت و گاز و پتروشيمي، دريايي، شيميايي، پزشكي ساختمان و حمل و نقل گسترش يافته است.
مسوول واحد طراحي و توليد شركت توليدي مهندسي نسوزهاي بدون آزبست در پايان ابراز اميدواري كرد كه با حمايت صنايع و مراجع ذيربط از ورقهاي نسوز بدون آزبست توليد داخل، زمينه جايگزيني هر چه سريعتر بدون آزبستها با محصولات حاوي اين آلاينده سرطانزا در كشور فراهم شود.
١٤:٣١ ١٩/١٢/١٣٨٤