گزارش ميزگرد نمايندگان تشكلهاي اسلامي اساتيد و فارغ التحصيلان دانشگاهها
اولين همايش تعدادي از تشكلهاي اسلامي اساتيد و فارغالتحصيلان دانشگاهها از سوي دفتر نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاهها در باشگاه اساتيد دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش ايسنا، در اين همايش پس از سخنراني دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام و رييس نهاد نمايندگي ولي فقيه در دانشگاهها، ميزگردي با حضور نمايندگان چند تشكل به ارايهي نظرات و گزارشهاي خود در مورد تشكلهاي اساتيد پرداختند.
در اين ميزگرد دكتر احمدي نمايندهي كانون اسلامي فارغ التحصيلان ژاپن گفت: مجموعهي اساتيد به عنوان قسمتي كه ميتواند جايگاه اساسي در مجموعهي نظام داشته باشد مغفول ماندهاند. امروز 26 – 27 سال از انقلاب گذشته است و در مقطعي هستيم كه نگرش ما به نوع نقش آفريني آنها تفاوت پيدا كرده است.
وي افزود: فرهنگ سازي هم صرف موعظه نيست بايد بتوانيم در اين زمينه كار جدي انجام دهيم.
همچنين در ادامه مهندس فريدون قديري ابيانه دبير كل انجمن اسلامي فارغ التحصيلان ايتاليا گفت: اساتيد و نخبگان جامعه اگر بخواهند روي جامعه اثر گذار باشند بايد به انگيزههايي كه آنها را از جامعه جدا ميكند دقت كنند تا دچار اين آفت نشوند.
دكتر مهدوي، نمايندهي بسيج اساتيد استان تهران نيز گفت: اگر در فعاليتها دانايي محوري مدنظر قرار گيرد در آنجا اساتيد نقش پيدا ميكنند و قشر نخبهي جامعه ميتواند نقش خود را ايفا كنند.
مهدوي ادامه داد: نقش دانشگاه عموما در هنجارسازي و فرهنگ سازي امروز بسيار مورد توجه است و جزء نكات اصلي دانشگاههاست. ما متاسفانه از اين اصل غافل شديم و دانشگاه را صرفا اموزش و پژوهش تلقي كرديم و مركزي براي ايجاد و نهادينه كردن و عمومي كردن فرهنگ تلقي نكرديم، اين رويكرد به دانشگاه بايد تغيير كند.
دكتر عبداللهي نمايندهي كانون اسلامي مهندسين نيز گفت: اين مامن بهترين اتاق فكر است. وقتي كه گروههاي كارشناسي اساتيد فارغ التحصيلان گردهم آيند اثرات بسيار مثبتي در روند سياستهاي جامعه خواهند داشت. هر كشوري كه توانست به سكوهاي افتخار دست يابد به دست توانمند نيروهاي متخصص و اساتيدش بوده كه متاسفانه اين پيوند در حد ارتباط صنعت با دانشگاه بلاتكليف مانده است.
وي ادامه داد: كانون اسلامي مهندسين نزديك 30 هزار عضو در سراسر كشور دارد و يكي از روزنامههاي بينالمللي كشور را در 3 زبان در سراسر كشور اروپا و امارات توزيع ميكنيم.
وي گفت: بزرگترين حرفهاي كه به سياستگذاري كلان يك تفكر فكري و تشكل سياسي در جامعهي ما ضربه ميزند اين است كه تمام مسايل جامعه را به سوق ميدهيم كه منافع حزبي مشكل خودمان را ببينيم و جامعهي بزرگتر را نبينيم.
وي گفت: ما بايد اتاق فكري ايجاد كنيم كه در كنار دولت و نظام آنها را ياري كند. مهمترين وجه بايد فقط بحث فكري و علمي باشند، از گرايشهاي سياسي دور شويم تا نتيجهي مطلوب بگيريم چرا كه سياست زده شدهايم.
عبداللهي ادامه داد: ما ميتوانيم از موضوع انرژي هستهيي به عنوان بزرگترين مقطع تاريخي و نشانهي رشد و نبوع در جامعهي خود استفاده كنيم كه متاسفانه آن را بكارگيري ديدگاههاي غلط و عدم به كارگيري نيروي كارشناسي به چالشهاي سياسي برويم. اين تفكر و راهكارها را دشمن به ما وارد و ما را به آنجا كشاند. تحقيقات براي هر جامعهاي آزاد است.
در ادامهي اين گردهمايي مهندس مرتضي نبوي نمايندهي جامعهي اسلامي مهندسين و مدير مسوول روزنامهي رسالت گفت: به نظر ميآيد در مورد بحث هستهيي، نهاد ميتواند حلقهي وصلي باشد كه برخي موضوعات را به صورت پروژه تعريف كند و روي آن كار كند. در چالش هستهيي به نظر ميآيد محافل دانشگاهي ميتوانند سناريو نويسي كنند.
وي افزود: يكي از مسايلي كه ميشود به آن در دانشگاهها پرداخت سند چشم انداز 20 ساله است. سند چشم انداز 20 ساله براي اولين بار در اين كشور تنظيم شده است اين سند 20 ساله است و براي اولين بار در اين كشور تنظيم شده است؛ اين سند از طرف مقام معظم رهبري ابلاغ شده و بايد در جهت تحقق آن تلاش كنيم.
نبوي خاطر نشان كرد: در كشورهايي كه چشم انداز 20 سالهي طراحي ميكنند اين تبديل به گفتمان غالب ميشود. بايد ديد چگونه ميتوان آن را تبديل به فرهنگ عمومي كنيم. بايد ديد ارتباط دانشگاه با صنعت براي اينكه برقرار شود چه راههايي وجود دارد.
در ادامه اين همايش، ارجمند از كانون اسلامي دانش آموختگان اروپا، نمايندهي مجلس به دو مسالهي مهم در دنياي امروز بايد نظر داشته باشيم؛ ثروتي كه به عنوان منابع مخازن زير زميني است و دنيا به آن چشم دوخته است و در كنار اين ثروت منابع فكر است.
وي گفت: تمام تلاشها اين بوده است كه از اقتصاد تك محصولي نفت نجات پيدا كنيم، طبيعي است كه اگر بهرهاي هم ميبينيم جاي تشكر است از آنجا كه براي اين مسايل زحمت كشيدند اما در همين راستا وابستگي ما به نفت دلهره آور است.
اين نمايندهي مجلس اضافه كرد: در اينكه مديريتهاي ما هزينهاي است ترديد نداشته باشيم. در مجلس هم ما همين مشكل را داريم، در هر كجا گير و بندي پيش آيد توجهمان به نفت و صندوق ذخيرهي انرژي است. اين ديد سبب شده تا دانشگاه هم عملا به رغم تلاشهاي عزيزان به سمت كارآفريني رود.
در ادامهي اين ميزگرد، دكتر احمدي نمايندهي انجمن فارغالتحصيلان ژاپن گفت: جامعهي اساتيد و دانشگاهها حساسيت ويژهاي دارند و نبايد ابزار قرار بگيرند. بهتر است به جاي يك كاسه كردن و درست كردن اتحاديه، هر تشكلي برنامهي خود را به صورت جداگانه تهيه كند. آنگاه نهاد بگويد كه از مجموعهي برنامهها كدام با اهدافش تطبيق دارد؛ چرا كه اكنون هركسي مخاطب خاص خود را دارد و ميتواند از اين پتانسيل براي اهدافش استفاده كند.
دكتر قديري ابيانه نمايندهي انجمن اسلامي فارغالتحصيلان نيز با بيان اينكه در انجمن ما طيفهاي مختلف سياسي حضور دارند، گفت: فعاليتهاي اين تشكل در جهت تهيهي فيلم ادروارو آنيلي و طرح مسالهي او بوده كه انجمن ما را از سايرين متمايز ميكند.
وي اضافه كرد: انتظار ميرود بتوانيم در موارد ديگر نيز تاثيرگذاري داشته باشيم و با سفارتخانهها در ارتباط بيشتري باشيم.
مهدوي نمايندهي بسيج اساتيد نيز در ادامه گفت: در استان تهران بعد از نشستهاي مختلف كارگروههايي تشكيل داديم كه در هريك از آنها 30-40 عضو داريم كه بعد از فعال شدن به بدنهي دولت متصل شدهاند و براي وزارتخانهها ايدهپردازي ميكنند. همچنين در ماه گذشته اولين همايش ستاد دفاع از تحقيقات را برگزار كرديم كه NGO هاي زيادي از آن بيرون آمده و مشغول نوشتن اساسنامه هستند.
وي همچنين از عضويت ثابت بسيج اساتيد در شوراي فرهنگي دانشگاهها خبر داد.
در ادامهي اين مراسم، عبداللهي گفت: ما كميتههاي مختلفي در تشكل خود داريم كه به كميسيونهاي مجلس مشاوره ميدهند. البته موانع سختي نيز داشتيم كه به تدريج آنها را حل كرديم. همچنين در انتخابات فعالانه شركت كرديم و روزنامه و هفتهنامه ايجاد كرديم. در بيانيهها نيز پا به پاي رهبري و مردم حضور داشتيم.
وي اضافه كرد: ما در تمام استانها دفتر داريم و از اين تشكل 183 نماينده كانديداي مجلس بودهاند.
در ادامه، نبوي اظهار داشت: ما در حال گسترش دفاتر استاني هستيم و سعي كرديم با گروهها و تشكلهاي ديگر نيز گفت و گو و تبادل نظر كنيم. همچنين اين تشكل هفتهنامهي جام را نيز منتشر ميكند.
وي اضافه كرد: ما تلاش ميكنيم در مراكز تصميمسازي تاثيرگذار باشيم و نظرات خود را منعكس كنيم. همچنين بعد از بحث روي موضوعات مهم كشور در شوراي مركزي، نتايج آن را به مراجع ذيربط منتقل ميكنيم و براي توليد فكر آمادگي داريم.
ارجمند نمايندهي كانون دانشآموختگان اروپايي نيز خاطرنشان كرد: ما مجموعهاي بوديم كه تاكنون خود را خوب حفظ كردهايم و اميدواريم وحدت در ارتباط كانون ما با نهاد حفظ شود.
وي در ادامه با تاكيد بر سرمايهگذاري روي نخبگان كشور گفت: سعي كردهايم براي جذب نخبگان و جلوگيري از فرار مغزها كارهاي تحقيقاتي انجام دادهايم و از 900 ميليارد پول تحقيقاتمان 200 ميليارد در دانشگاهها و 700 ميليارد در اختيار دستگاههاست.
قديري ابيانه نيز در ادامه با بيان اينكه «ذهنيت حاكم بر جامعه اين است كه با تكيه بر درآمد نفت هر كاري ميتوان كرد»، گفت: ما بايد خود را در امور شريك بدانيم؛ چرا كه در جهان در وضعيت خطيري قرار داريم. دشمن توطئههاي بسياري در سر دارد و ما را تهديد نظامي ميكند. ما نيز به عنوان تشكلها ميتوانيم از طريق اينترنت، افكار عمومي را عليه آمريكا بسيج كنيم.
وي با بيان اينكه «نااميدي دانشجويان ناشي از عدم شناخت خود است»، گفت: بايد سعي كنيم اعتماد به نفس و عدم وابستگي ذهني خود به نفت را تقويت كنيم.
بخشايشي نمايندهي انجمن فارغالتحصيلان آمريكا و اقيانوسيه نيز در ادامه خاطرنشان كرد: فرهنگ وجه ذهني تمدن است و متقدم بر آن و تمدن نيز وجه عيني فرهنگ است. ما صاحب انقلاب اسلامي هستيم و خواه ناخواه اين انقلاب صدور پيدا كرده است و دو دستاورد عمده داشته؛ يكي روحيهي اسلامگرايي و ديگر ايثار و شهادت. پس ما بايد پاسدار اين فرهنگ باشيم.
در ادامهي اين مراسم، رشيديفر معاون طرح و برنامهي وزارت تعاون كه عضو انجمن اسلامي فارغالتحصيلان دانشگاه خواجه نصير است نيز اظهار داشت: اگر قرار باشد عدالت برقرار شود و قلههاي ثروت زياد نشود، سنجش تعاون بايد تقويت شود.
وي خاطرنشان كرد: داشتن برنامهي چشمانداز 20 ساله نيازمند مشاركت اقتصادي مردم است. وزارت تعاون نيز مديريت خيل بيكاران و ايجاد اشتغال را در دستور كار دارد.
رشيديفر اضافه كرد: ما اينجا آمدهايم تا پيوند سازمانهاي دولتي را با نهادهاي فرهيختگان برقرار كنيم؛ چرا كه بار سنگيني را در راستاي تحقق چشمانداز 20 ساله بر دوش داريم.
در پايان اين مراسم، محمدنژاد عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي شريف اظهار داشت: هر كانوني با هر استعدادي بايد ارتباطات خود را بر محور ديانت و ولايت حفظ كند و انتظار ميرود دانشگاه فكرآور، انديشهآفرين و تدوينكنندهي راهبرد باشد.
وي اضافه كرد: نهاد نمايندگي رهبري در دانشگاهها ميتواند محور خوبي براي هماهنگي بين تشكلهاي اساتيد باشد. اميدواريم جلسهي بعدي نيز بر اساس داوطلبي تشكلها براي ميزباني برگزار شود.م/د
١٧:٣١ ٢٢/١٢/١٣٨٤