طرح بازيافت چرم به همت دو دانشجوي نساجي در دانشگاه صنعتي اصفهان انجام شد
طرح بازيافت ضايعات چرم طبيعي به منظور جلوگيري از آلودگي محيط زيست و كاربرد آن به عنوان مادهاي با استحكام زياد و قيمت نازل در ساخت محصولات مختلف نظير موزاييكها و موكتهاي صداگير و ... به همت دو دانشجوي دانشگاه صنعتي اصفهان اجرا شد.
مريم كريمي، دانشآموخته كارشناسي نساجي دانشگاه صنعتي اصفهان در گفتوگو با خبرنگار «پاياننامه» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ، اظهار كرد: در پروسه توليد چرم، بخش اعظمي از چرم در مراحل شكل دهي (تراش، لايهبرداري و كناره گيري ) به صورت ضايعات در ميآيد كه در پروسه كرومي كردن چرم براي از بين بردن چربيها و موبرداري، اين مواد سمي دور از شهرها در فاضلابهاي جداگانهاي دفع شده و در اثر جذب شدن در خاك براي گياه و در نهايت انسان سرطان زا است.
وي افزود: در بسياري از كشورهاي خارجي، ضايعات چرم طبيعي، بازيافت شده و مجددا مورد استفاده قرار ميگيرد كه متاسفانه با وجود توليدات چرمي بالاي كشور و ارزش اقتصادي زياد ضايعات چرمي، اين مواد يا در خاك دفع شده و يا با قيمتهاي نازل به ساير كشورها فروخته ميشوند.
اين پژوهشگر اظهار كرد: ضايعات چرم را ميتوان در ساخت شانه تخم مرغ، موزائيك ها و موكتهاي صدا گير، جلد كتاب، تكسون، چرم بازيافته و تمام موادي كه در آنها از چرم طبيعي استفاده ميشود، به كار برد كه با مزيت استحكام زياد و قيمت نازلتر، تهيه ميشوند.
كريمي، خاطر نشان كرد: شركتي در كشور با بازيافت ضايعات چرم و اتصال اين مواد با كاغذ به نسبتهاي مختلف، پرداخته و به عنوان تكسون براي جذب عرق و جلوگيري از بو گرفتن پا در داخل كفش، استفاده ميكرد.
وي ضايعات چرم را شامل ضايعات شيوينگ، پوست خام، پشم و مو و لش زني خواند و گفت: اگر هر جلد پوست سبك شامل پوست گوسفند و بز را پس از دباغي كرومي، سه كيلوگرم و وزن هر پوست سنگين اشباع شده را دوازده كيلوگرم در نظر بگيريم، ساليانه حداقل 3150 تن ضايعات شيوينگ در كشور توليد ميشود كه طبق همين محاسبات ضايعات پوست سنگين به 8640 و در مجموع به 11790 تن ميرسد.
اين پژوهشگر در ادامه به ايسنا گفت: با توجه به بهرهوري بالاي اين مواد در بخش اقتصادي كشور، به سراغ فرمولهاي بازيافتي چرم رفته و به تركيب پلي وينيل سديم رسيديم و با انجام آزمايشهاي مختلف روي آن، نتايج خوبي حاصل شد كه به دليل عدم وجود اسپانسر مالي آزمايشهاي ديگر نظير اعمال كشش و قدرت جمع شدن مواد در ادامه طرح، صورت نگرفت.
وي در پايان افزود: در فازهاي بعدي پروژه ميتوان از سايرتركيبات پليمري براي افزايش استحكام چرم بازيافتي، استفاده كرد.
گفتني است اين طرح در قالب پايان نامه كارشناسي نساجي از سوي مريم كريمي و مونا اصغري و با راهنمايي دكتر علي زادهوش، اجرا شده است.
١٢:١٩ ٢٣/١٢/١٣٨٤