شيميدان ايراني موفق به سنتز آزمايشگاهي گروهي از تركيبات زيستي آنتياكسيدان شد
استاد شيمي دانشگاه بوعلي سيناي همدان موفق به ساخت گروه جديدي از تركيبات آنتي اكسيدان كتكول تيواتر در خارج از سلول زنده شد.
دكتر داود نعمت اللهي، عضو هيات علمي دانشگاه بوعلي سينا پيرامون دستاورد پژوهشي اخير خود در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: در اين تحقيق با بهرهگيري از تكنيك الكتروسنتز كه يك روش ساده و سازگار با محيط زيست است، ضمن ارائه يك روش مناسب موفق به ساخت دستهاي از خانواده اين تركيبات موسوم به كتكول تيواترها شديم.
وي خاطرنشان كرد: بررسي خصوصيات بيولوژيك تركيبات معرفي شده به صورت in vitro (در آزمايشگاه) ميتواند به بررسي اثرات بيولوژيك كتكول تيواترهايي كه در سلولهاي زنده ايجاد ميشود كمك كند.
دكتر نعمتاللهي ياد آور شد: تركيبات ساخته شده در علم سم شناسي - بررسي اثرات سمي و زيان آور تركيبات شيميايي در بدن - كاربرد دارد و از آنجا كه هم تيول مورد استفاده و هم كتكول داراي اثرات بيولوژيك و دارويي ميباشند احتمال اين كه تركيبات سنتز شده نيز داراي اثرات دارويي باشند وجود دارد.
عضو هيات علمي دانشگاه بوعلي سينا خاطرنشان كرد: تاكنون عوامل ايجاد كننده سرطان در مولكولهاي شيميايي به طور كامل شناسايي نشدهاند ولي ايجاد راديكالهاي آزاد به وسيله مولكولهاي شيميايي يكي از عوامل سرطانزا هستند.
راديكالهاي آزاد در اثر عوامل متعددي مانند اشعه فرابنفش، تماس با مواد شيميايي و حتي استفاده از برخي مواد غذايي زيان آور در بدن ايجاد ميشوند اين راديكالها در موجودات با اثرگذاري روي ملكولهاي حياتي و سلولهاي زنده باعث تغيير عملكرد آنها شده و موجب سرطان ميشود.
وي در گفتوگو با ايسنا افزود: تيولها به عنوان يكي از اجزاء درون سلولي كه خاصيت احياء كنندگي دارند، ميتوانند سيستمهاي بيولوژيك را در برابر عوامل اكسنده محافظت كنند. تيولها (Thiols) اين عمل را با گرفتن و به دام انداختن راديكالهاي آزاد انجام مي دهند.
بررسي اين نوع خصوصيات تيولها به ويژه خواص آنتي اكسيداني و يا اكسنده بودن آنها زماني كه به اجزا سلولي متصل ميشوند از جنبههاي مختلف حائز اهميت است.
استاد تمام دانشگاه بوعلي سينا تصريح كرد: كتكولها نيز دستهاي از تركيبات شيميايي هستند كه انواع مختلف آنها در محيطهاي بيولوژيك بدن به فراواني يافت ميشوند.
از اين نوع مواد ميتوان به انواع طبيعي آن مانند اپي نفرين و دوپامين و از انواع دارويي آن به لوودوپا و كربيدوپا اشاره كرد اين دسته از مواد در شكل اكسيديشان قادرند به راحتي با موادي مانند تيولها واكنش دهند.
استاد نعمت اللهي در پايان از همكاري اسماعيل قهاري، دانشجوي دكتري خود در اين طرح تشكر كرد.
گفتني است نتايج اين تحقيق در (Journal of Organic Chemistry (JOC از معتبرترين مجلات شيمي جهان كه از سوي جامعه شيمي آمريكا(ACS) منتشر ميشود به چاپ رسيده است.
چند ماه پيش نيز نتيجه يكي ديگر از تحقيقات اين پژوهشگر ايراني كه مربوط به سنتز مشتقات جديد بنزوفوران (benzofuran) بود در نشريه علمي «شيمي سبز» از معتبرترين مجلات علمي جهان در حوزه «شيمي محيط زيست» به چاپ رسيده و طرح مربوط به آن بر روي جلد اين نشريه چاپ شد كه در پايان سال 2005 به عنوان بهترين طرح جلد اين نشريه انتخاب شد.
١٦:٠٤ ٢٣/١٢/١٣٨٤