به همت يك دانشجوي ايراني
روش جديدي براي مدل سازي بيومكانيكي جابهجايي مغز در عمل جراحي طراحي شد
روش جديد مدل سازي بيومكانيكي مغز براي تشخيص دقيق جابهجايي بافت مغز در عملهاي جراحي در دانشكده مهندسي پزشكي دانشگاه صنعتي اميركبير طراحي و تدوين شد.
به گزارش سرويس «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) ، فرهاد فرمان زاد، مجري اين طرح، تعيين دقيق مناطق آسيب ديده و همچنين غدههاي مغزي در هنگام جراحي اين بافت را واجد اهميت فراوان عنوان كرد و گفت: با وجود تعيين موقعيت دقيق ضايعه يا غده، قبل از عمل جراحي، به علت نيروهايي كه هنگام عمل از طرف ابزار جراحي و همچنين جراح به بافت مغز وارد ميشود تغيير شكلهايي در آن رخ ميدهد.
وي افزود: اين تغيير شكل موجب تغيير مكان ضايعه از محل پيشبيني شده در بافتي ميشود كه بايد دقت ويژهاي در آن در نظر گرفته شود.
فرمان زاد با اشاره به روش جديد و ابتكاري خود در مدل سازي خاطر نشان كرد: در اين روش با مطالعه تاثير خونريزيهاي زير غشاء (هماتوم) در بطنهاي مغزي، رفتار بطن مدل سازي شد.
وي اظهار داشت: برتري اين طرح در مقايسه با گزارشهاي قبلي، مطالعه در انسان زنده و در شرايط طبيعي مغز بوده است در حالي كه مطالعههاي پيشين در مغز حيوانات يا انسان فوت شده انجام شده بود، كه ارزش آن قابل مقايسه با رفتار بافت طبيعي مغز نيست.
مجري طرح، انجام عملهاي دقيق مغزي را به كمك ابزارهاي راهنماي جراحان آي.جي.اس ذكر و تصريح كرد: با تكميل اين طرح به كمك نصب حسگرهايي روي ابزار جراحي و مغز، مدل طراحي شده در اين تحقيق ميتواند وضعيت به هنگام شده ضايعه را در مقايسه با وضعيت اوليه آن در هر لحظه نشان دهد.
وي اظهار كرد: هم اكنون ابزارهايي براي اصلاح تصاوير در زمان جراحي ساخته شده است كه با تصويربرداريهاي مكرر در هنگام عمل، موقعيت محلي ضايعه را اصلاح ميكند ولي اشكال آنها در هزينه بسيار بالا و همچنين طولاني كردن زمان عمل جراحي است.
فرمانزاد تصريح كرد: مدل سازي اين طرح با هزينه كم و در رايانههاي شخصي قابل اجرا است و ميتواند خطاهاي جراحي را به ميزان قابل توجهي كاهش دهد.
١٨:٣٥ ١٦/٠١/١٣٨٥