عضو هيات علمي دانشگاه بوعلي سينا موفق به كشت سلولي دو گونه گياه دارويي شد
عضو هيات علمي دانشگاه بوعلي سيناي همدان موفق به كشت سلولي دو گونه گياه دارويي «افسنطين» و «بادرنج بويه» شد.
دكتر منصور غلامي، دانشيار دانشكده كشاورزي دانشگاه بوعلي سينا در خصوص فعاليت پژوهشي خود به خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: در اين تحقيق سلولها و بافتهاي دو نوع گياه دارويي به نامهاي افسنطين و بادرنج بويه در محيط كشت سلولي، كشت داده شدند و بعد از كشت سلولي با استفاده از روشهاي بيوتكنولوژي ميزان مواد دارويي توليد شده در محيط كشت آزمايشگاهي اندازهگيري و با ميزان مواد دارويي توليد شده در محيط كشت طبيعي اين دو نوع گياه دارويي مقايسه شد كه نتايج، تغيير نسبت مواد دارويي توليد شده در محيط كشت سلولي را نشان داد.
دكتر غلامي، علت اين تغيير را مسيرهاي متوالي بيوشيميايي عنوان كرد و اظهار داشت: دخالت فاكتورهاي محيطي مانند نور و دما در كم يا زياد شدن آنزيمهاي مؤثر در توليد مواد دارويي نيز ميتواند نسبت توليد بعضي مواد دارويي را در گياه تغيير دهد.
وي هدف از اين مقايسه را طراحي كشت سلولي گياهان دارويي به صورت بيوراكتور عنوان كرد و افزود: از سيستم كشت بيوراكتور ميتوان براي افزايش ظرفيت گياه دارويي مانند كارخانه كوچكي از توليد مواد دارويي مؤثر بهره برد.
مواد دارويي توليد شده از گياهان داروي افسنطين و بادرنج بويه تركيبات آلي مانند ترپنوئيدها هستند كه در سيستم دفاعي بدن در مقابل ميكروبها عمل ميكنند و در تهيه داروي مسكن مصرف ميشوند.
دانشيار دانشكده كشاورزي دانشگاه بوعلي سينا خاطر نشان كرد: هدف از كشت سلولي گياهان دارويي در محيط آزمايشگاه ضمن زنده نگه داشتن طولاني مدت سلولهاي گياه دارويي ميتواند براي توليد دائم مواد دارويي به طور بيوراكتور استفاده شود.
همچنين با اين روش ميتوان داروهاي پيچيده را كه توليد صنعتي آنها بسيار پر هزينه است، به سهولت و با هزينه كم توليد كرد.
دكتر غلامي در پايان گفتوگو با ايسنا خاطرنشان كرد: ايران از نظر تنوع گياهان دارويي از جايگاه ويژهاي برخوردار است كه ميتوان با به كارگيري تكنولوژي براي توليد دارو و واد مؤثر دارويي از اين موهبت خدادادي در كشور استفاده كرد و اين امر ميتواند نه تنها از نظر اقتصادي بلكه از نظر علمي نيز جايگاه ايران را در ايين زمينه ارتقا دهد.م/د
١٣:١٦ ٢٠/٠١/١٣٨٥