كمكاري مادرزادي تيروئيد شايعترين علت قابل درمان عقبماندگي ذهني است
رييس اداره غدد و متابوليسم وزارت بهداشت, اعلام كرد: اگركمكاري تيروئيد پس از شش ماهه اول تولد شناسايي شود، ميزان ضريب هوشي فرد به صفر رسيده و وي غيرقابل آموزش خواهد بود، بنابراين شناسايي اين عارضه در چهار هفته اول پس از تولد بسيار حائز اهميت است.
به گزارش خبرنگار ايلنا, دكتر شهين ياراحمدي, رييس اداره غدد و متابوليسم وزارت بهداشت, گفت: با توجه به اهميت برنامه غربالگري نوزادان، اين برنامه در ايران با برنامه غربالگري كم كاري مادرزادي تيروييد و افزايش گذراي TSH شروع شده است.
به گفته وي, كم كاري مادرزادي تيروئيد شايعترين علت قابل درمان عقب ماندگي ذهني است.
وي يادآور شد: غربالگري كمكاري مادرزادي تيروئيد براي نخستين بار در دنيا در دهه 1960 در آمريكا به اجرا در آمد و اجراي طرحهاي غربالگري در بيماريهاي غيرواگير به اندازه استفاده از واكسن پيشگيري از بيماريهاي واگيردار، حائز اهميت است.
رييس اداره غدد و متابوليسم وزارت بهداشت افزود: در اين طرح، نوزاد در روزهاي 3 تا 5 روز پس از تولد، توسط والدين براي نمونهگيري خون از پاشنه پا به خانههاي بهداشت در روستا، مراكز شهري و روستايي و يا پايگاههاي بهداشت و يا مراكز بهداشتي- درماني و حتي بيمارستانها و زايشگاهها در شهر مراجعه ميكند و پس از آن، نمونهگيري توسط پست پيشتاز و با 25 درصد تخفيف به آزمايشگاه مركز استان فرستاده ميشود.
وي با اشاره به اينكه, نمونهگيري خون از پاشنه پا بيدرد، بيخطر و ايمن است، يادآور شد: چنانچه نمونهگيري در اتاق زايمان و در زايشگاه انجام ميشد؛ هزينه بالاتر بود و به بسترسازي مناسب براي چك ساير بيماريها نياز بود.
رييس اداره غدد و متابوليسم وزارت بهداشت، با تاكيد بر غير كشنده بودن اين بيماري يادآور شد: با شناسايي بيماري در ماه اول تولد ضريب هوشي نوزاد تا 100 درصد باقي ميماند و شناسايي كم كاري مادرزادي تيروئيد در سه تا شش ماه اول پس از تولد ضريب هوشي در حد 19 درصد و شناسايي از 28 روزگي تا سه ماهگي باعث باقي ماندن 78 درصد ضريب هوشي ميشود.
ياراحمدي افزود: نتايج مطالعات نشان داده است كه شناسايي قبل از 28 روزگي و آغاز درمان ضريب هوشي را در حد طبيعي نگه ميدارد؛ اين در حالي است كه كه در اجراي اين طرح، كليه نوزادان مبتلاي شناسايي شده بين 9 تا 25 روزگي، درمان شدهاند.
رييس اداره غدد و متابوليسم وزارت بهداشت، با اشاره به وجود يك ميليون و 200 هزار تولد در سال در كشور، خاطرنشان كرد: ميزان شيوع كمكاري مادرزادي تيروئيد در دنيا يك مورد در هر 3 تا 4 هزار تولد است؛ اين در حالي است كه كشور لهستان با ميزان شيوع يك مورد در هر 800 تولد از بيشترين درجه شيوع برخوردار است كه اين شيوع در ايران يك مورد در هر 300 تا 400 نوزاد متولد شده است.
وي، با بيان اين كه يك تومان هزينه در خصوص شناسايي كمكاري مادرزادي تيروييد 15 تومان سود را به همراه دارد، يادآور شد: هماكنون 231 نوزاد از بين 82 هزار نمونه غربالگري شده در استانهاي فارس، اصفهان، بوشهر با پوشش بالغ بر 90 درصد استان تهران، با 20 درصد شناسايي شده است كه ايلام و كردستان هم به اين طرح اضافه ميشود.
ياراحمدي در پايان تصريح كرد: هورمون تيروئيد در همه مراحل رشد مغزي تاثير اساسي دارد و بسياري از فرايندهاي رشد مغزي در دوران پس از تولد ادامه دارند و براي به دست آوردن ضريب هوشي نرمال مقادير كافي از هورمون تيروئيد تا 3 سالگي نياز است.
١٤:١٦ ٢١/٠١/١٣٨٥