بررسي اثرات كهنه شدن بر روي مواد راديو اكتيو
وزارت دفاع آمريكا با همكاري وزارت دفاع انگليس در دل صحراي نوادا سرگرم انجام يك سلسله آزمايش با كلاهكهاي هستهاي حاوي پلوتونيوم است.
هدف از منفجر ساختن اين كلاهكها با استفاده از مواد منفجره شيميايي بررسي تاثيرات " كهنه شدن" بر روي رفتار مواد هستهاي است.
اسم رمز اين تحقيقات كراكاتائو Krakatauانتخاب شده كه برگرفته از نام يك آتشفشان فعال در اندونزي است.
به نوشته نشريه نيو ساينتيست هرچند انفجارهاي اخير منجر به بروز واكنشهاي زنجيرهاي از آن نوع كه در بمبهاي هستهاي اتفاق ميافتد نشد اما نفس انجام اين آزمايشها علامت سوال بزرگي را در خصوص ميزان پاي بندي آمريكا و انگليس به خلع سلاح هستهاي مطرح ساخته است.
آزمايشهاي اخير در محلي در حدود ۱۴۰كيلومتري شمال غربي لاس وگاس و در روز ۲۳فوريه به انجام رسيده است. اين دومين آزمايش هستهاي از نوع "مادون بحراني" (يعني متفاوت از انفجار بمب هسته اي) است كه مشتركا به آزمايشگاه ملي لوس آلاموس و نهاد ناظر بر سلاحهاي هستهاي در انگلستان به انجام رسيده است.
هم اداره ملي امنيت هستهاي آمريكا و هم مقامات وزارت دفاع انگلستان تاكيد دارند كه در جريان آزمايشها اقدامات لازم براي پيشگيري از انفجار هستهاي كلاهكها به اجرا گذارده شده است اما منتقدان ميگويند كه آمريكا و انگليس از دادههاي به دست آمده از اين آزمايشها براي طراحي و توليد سلاحهاي هستهاي جديد استفاده ميكنند و ساخت سلاحهاي هستهاي جديد امري است كه هر دو كشور در صدد انجام آن هستند.
به گفته "مت مارتين" از بنياد "استانلي" كه يك نهاد مولد انديشه يا كانون تفكر مستقر در شهر ماسكاتين در ايالت آيوا است"احتمال زياد دارد كه اقدام اخير قسمتي از يك طرح بزرگتر براي توليد سلاحهاي هستهاي جديد باشد."
به گفته "دن پلش" متخصص سياستگذاريهاي هستهاي كه در برك بك كالج دانشگاه لندن به پژوهش اشتغال دارد، آزمايش اخير در عين حال ميتواند موجب تضعيف پيمان ان.پي.تي شود معاهدهاي كه توسط ۱۷۶كشور براي جلوگيري از گسترش جنگافزارهاي هستهاي امضا شده است.
١٣:٣٥ ٢٢/٠١/١٣٨٥