كتاب "مباني عرفاني هنر و معماري اسلامي" منتشر شد
دفتر دوم كتاب "مباني عرفاني هنر و معماري اسلامي" با عنوان كيمياي خيال نوشته "حسن بلخاري قهي" توسط پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامي سوره مهر منتشر شد.
به گزارش روز سهشنبه خبرنگار فرهنگي ايرنا، قوه خيال و عالم مثال، بازگشتگاه صور تجويدي هنر اسلامي، تجلي رنگ و نور در نگارگري ايراني و معماري اسلامي، هندسه مقدس در معماري قدسي و نقد آراي خانم نجيب اوغلو در رد نظر سنت گرايان عنوان فصلهاي هفتم تا دهم اين كتاب است.
"بنيان شناسي عالم خيال در قرآن" عنوان يكي از مطالب درج شده در اين كتاب است كه در بخشي از آن ميخوانيم: نميتوان به صورت قطع و يقين تعيين كرد، اعتقاد به عالم مثال يا عالم صور و خيال و نيز بروز تعابيري چون اقليم هشتم يا جابلقا و جابلسا در چه زماني در تمدن اسلامي رخ نمود.
اما به يقين ميتوان از تاثير آيات قرآن و نيز برخي روايات حضرت رسول اكرم (ص) و حتي در مواردي ائمه شيعه (ع) در ظهور انديشه عوالم فراتر از عالم ماده و نيز مراتب آن سخن گفت.
در قرآن كريم كه بدون شك بزرگترين منبع الهام عرفا و حكماي اسلامي در شرح و بسط مفاهيم حكمي و عرفاني و نيز تشريح عوالم فراتر از عالم ماده و مراتب آن بوده، صورتگري حق در آياتي چون آيه ۲۴سوره حشر كه خداوند را مصور ميخواند و نيز در آياتي كه خداوند خود را صورت بخش انسانها ميداند، ظهوري بارز دارد.
"فانوس خيال در انديشههاي امام محمد غزالي" از ديگر موضوعهاي ارايه شده در اين كتاب است كه در آن آمده است: از ديدگاه غزالي نور حقيقي منحصر به خدا است و كاربردن اين كلمه در غير ذات او مجاز است و به هيچ وجه حقيقت ندارد.
از ديدگاه او نور سه معنا دارد، معنايي نزد عوام، معنايي نزد خواص و معنايي نزد خواص خواص.
غزالي در مقابل اين شبهه كه چرا نور خدا به آسمانها و زمين اضافه شده پاسخ ميگويد كه خداوند نور اول، قائم بالذات و منبع تمامي نورهاست و بدين دليل كه سراسر زمين و آسمانها را انوار حسي و عقلي فراگرفته است، عالم همه مظهر اوست.
خيال در ذهن و زبان شيخ اشراق، خيال در حكمت ابن عربي، خيال و زيبايي در انديشههاي صدراي شيرازي، نور در آيينه مذاهب، فانوس خيال در انديشههاي امام محمد غزالي، تجلي نور در نگارگري ايراني اسلامي، تجلي رنگ در هنر اسلامي، رنگ در انديشه عرفاني نجمالدين كبري و رنگ در انديشه عرفاني نجم رازي عنوان ديگر مطالب درج شده در اين كتاب است.
در اين كتاب همچنين مطالبي چون رنگ و نور در انديشه عرفاني علاء الدوله سمناني، رنگ و نور در المناظر ابن هيثم، قدر در قرآن، قدر و هندسه، هندسه مقدس در معنا و معماري و منابع و بنيانهاي هندسه مقدس ديده ميشود.
كتاب مباني عرفاني هنر و معماري اسلامي در دو هزار و ۲۰۰شمارگان و قيمت ۲۷هزار ريال به چاپ رسيده است.
١٣:٣٥ ٢٢/٠١/١٣٨٥