يك فوق تخصص مسموميت:
شايعترين نوع مسموميت در كشور ناشي از مصرف آرامبخشهاست
يك فوق تخصص مسموميت گفت: مسموميتهاي اتفاقي معمولا در كودكان و سالمندان اتفاق ميافتد و مسموميتهاي عمدي بيشتر در ميان بالغين رخ ميدهد.
دكتر جلالي در گفتوگو خبرنگار «بهداشت ودرمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، با تاكيد بر اين مطلب تصريح كرد: علت مسموميتهاي عمدي در بزرگسالان ميتواند مسائل مختلفي از جمله مشكلات خانوادگي، عصبي، معضلات اقتصادي و غيره باشد.
وي ادامه داد: مسموميت ميتواند به علت جنگ هم باشد؛ به عنوان مثال ما در جنگ تحميلي شاهد بوديم كه دشمن تا چه اندازه مواد شيميايي و سم عليه ما استفاده كرد.
وي دسته ديگر از مسموميتها را مسموميتهاي شغلي خواند و در اين باره توضيح داد: اين نوع مسموميتها بسته به نوع شغل، فرد را دچار مشكل ميكند.
اين فوق تخصص مسموميتها با بيان اين كه مسموميت از راههاي مختلف ميتواند ايجاد شود، بيان كرد: مهمترين اين نوع مسموميتها خوراكي، سپس استنشاقي به خصوص گازگرفتگي و در رده بعدي مسموميتهاي پوستي قرار دارند؛ همچنين مسموميتهاي تزريقي نيز بيشتر در ميان معتادان ديده ميشود.
84 تا 86 درصد مراجعان بيمارستان لقمان دست به مسموميت عمدي زدهاند
دكتر جلالي افزود: نتايج آمارها نشان ميدهد سالانه بيش از 24 هزار نفر به علت مسموميت به بيمارستان لقمان مراجعه ميكنند كه حدود 84 تا 86 درصد آنها عمدي بوده كه بيشترين آنها، آرامبخشها مثل ديازپام، لورازپام، ضد افسردگيها، مسكنها و مخدرها هستند.
وي با تاكيد بر اين كه سفيد كنندههاي خانگي، مواد سوزاننده بيشترين عامل مسموميت در كودكان هستند، به ايسنا گفت: سازمانهاي بيمهگر نيز اكثر داروها و پادزهرها در مسموميتهاي غير عمدي را تحت پوشش قرار ميدهند. اما در مواردي كه مسلم شود فرد به طور عمدي مسموم شده ديگر بيمهها مبلغي نميپردازند.
15 تا 18 درصد مسمومين بد حال به ICU منتقل ميشوند
دكتر جلالي در ادامه گفت: حدود 15 تا 18 درصد بيمار بد حال به بيمارستان مراجعه ميكند كه مجبوريم اين بيماران را به بخش ICU منتقل كنيم زيرا نياز به مراقبتهاي ويژه دارند ولي وضعيت حدود 82 درصد مابقي بهتر است. در اين ميان چيزي حدود 50 درصد را به طور سرپايي مداوا ميكنيم و بقيه را در بخش نگهداري ميكنيم تا اقدامات لازم روي آنان انجام شود، سپس آنان را مرخص ميكنيم.
هنگام مواجهه با فرد مسموم چه اقداماتي را بايد انجام داد؟
وي در اين باره توضيح داد: هنگامي كه با يك بيمار مسموم مواجه شديم فورا بايد وضعيت بيمار را از نظر بحراني يا غير بحراني بودن ارزيابي كنيم. در وضعيت بحراني يا فوري، تشنج يا شوك يا نارسايي تنفسي مشهود است كه بايد سريعا اقدامات لازم را براي مداواي وي انجام دهيم. وضعيت عادي نيز به اين شكل است كه خود فرد با شما صحبت ميكند اما امكان دارد 3 يا 4 ساعت ديگر حالش بهم بخورد و به نوع حاد تبديل شود.
شايعترين نوع مسموميت در ايران ناشي از مصرف آرام بخشهاست
اين فوق تخصص مسموميت بيمارستان لقمان در مورد شايعترين نوع مسموميت در ايران به ايسنا گفت:
شايعترين نوع مسموميت در كشور ما ناشي از مصرف آرام بخشهاست، اما بايد توجه كنيم كه در ميان مسموميتها اين نوع از كم خطرترين آنان محسوب ميشود. اما از نظر آمار مرگ، مواد مخدر در رتبه اول قرار دارند.
او در ادامه در مورد مسموميت با استامينوفن اظهار كرد: در ايران به علت اين كه پادزهر NAC وجود دارد، به همين علت مرگ و مير ناشي از اين دارو بسيار كمتر از ساير كشورهاي دنياست.
مراحل مداواي انواع مسموميت
دكتر جلالي در مورد درمان انواع مسموميت به ايسنا گفت: در مسموميت چشمي، ابتدا چشم را با آب شستوشو ميدهيم و در صورت عدم بهبودي، عمليات علامتي - حمايتي را روي فرد انجام ميدهيم. در مسموميتهاي پوستي هم وضع به اينگونه است. ابتدا بايد مواد آلوده كننده را كاهش داده سپس لباسها را خارج كنيم ومحل را شستوشو ميدهيم و بعد در صورت نياز اقدامات علامتي - حمايتي را انجام ميدهيم.
وي افزود: در مسموميتهاي استنشاقي نيز بايد منبع آلودگي را كاهش دهيم و شخص را از محيط آلوده دور كنيم و هواي آزاد را سريعا به وي برسانيم. در مسموميتهاي خوراكي، سم بايد از معده خارج شود. سپس فضاي داخل معده را خنثي ميكنيم و در صورت نياز، سمزدايي از خون انجام ميگيرد. در صورتي كه نياز به پادزهر باشد بايد آن را سريعا به وي تزريق نموده و سپس عمليات علامتي - حمايتي را انجام داد.
دكتر جلالي در خاتمه خطاب به مسؤولان اعلام كرد كه بازديدي از مراكز اورژانس داشته باشند كه آيا اين مراكز امكانات و وسايل مورد نياز مداواي مسموميت همانند تخت و لوله شستوشو و وسايل رسوسينيشن را در اختيار دارند يا خير؟ و همچنين آموزشهاي لازم را براي پزشكان اورژانس در نظر گيرند.
١٠:٣٠ ١٧/٠٢/١٣٨٥