٢١:٠٩ ٠٦/٠٩/١٤٠٣
اخبار ديگر رسانه ها
به همت متخصصان داخلي
دستگاه غلظت‌سنج چندمنظوره با قابليت انجام 25 آزمون مختلف در كشور طراحي و ساخته شد

دستگاه غلظت‌سنج چندمنظوره قابل حمل با قابليت انجام 25 آزمون مختلف صحرايي يا آزمايشگاهي به منظور كنترل كيفيت آب، فاضلاب بهداشتي، پساب صنعتي، راهبري فرايندهاي توليد، كنترل كيفيت محصول، شناسايي معادن، كنترل منابع طبيعي و حفاظت از محيط‌زيست به همت متخصصان داخلي طراحي و ساخته شد.
شكوهي رازي، سازنده اين دستگاه در گفت‌و‌گو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) با اشاره به آغاز توليد صنعتي و عرضه اين دستگاه اظهار داشت: دستگاه غلظت‌سنج پاني پس از چند سال مطالعه و بررسي، براي اولين بار در ايران طراحي و ساخته شده تا با تعديل شرايط آزمايشگاه، كاهش هزينه‌هاي آزمون و افزايش سرعت اندازه‌گيري، اين امكان را به كاربر بدهد كه با حداقل دانش، كميتهاي مورد نظر خود را با دقتي در حد آزمايشگاه اندازه بگيرد.
وي درباره قابليت‌هاي اين دستگاه خاطرنشان كرد: كنترل غلظت كلر آزاد، تركيبي و كل در آبهاي شرب، بهداشتي و صنعتي، كنترل كيفي منابع تأمين آب شرب و سيستم‌هاي توزيع آب، راهبري سيستم‌هاي تصفيه‌ي پساب و فاضلاب و بازرسي كيفي آنها در حين تخليه به محيط‌زيست، اجراي پژوهش‌هاي علمي- كاربردي در رابطه با سنجش تغييرات كميت‌هاي فيزيكي و شيميايي آبهاي سطحي و زيرسطحي در طول سال، كنترل غلظت مواد شيميايي ضدرسوب و خوردگي در آب ديگ‌هاي بخار و سيستم‌هاي خنك‌كننده‌ي مدار باز و بسته، اندازه‌گيري اكسيژن محلول در آب‌هاي صنعتي و حوضچه‌هاي پرورش آبزيان، اندازه‌گيري آمونياك، نيتريت، فسفات و ... در حوضچه‌هاي پرورش آبزيان، اندازه‌گيري غلظت برخي از فلزات سنگين، كنترل و راهبري فرايندهاي توليد، كنترل كيفيت مواد غذايي (اندازه‌گيري نيتريت فراورده‌هاي گوشتي، اندازه‌گيري اسيد فسفريك نوشابه و ...) و آزمايش خاك و برگ گياهان از جمله كاربردها و قابليت‌هاي اين دستگاه است.
شكوهي درباره نحوه عملكرد دستگاه گفت: اندازه‌گيري توسط دستگاه پاني طي دو مرحله انجام مي‌شود. مرحله اول فراوري شيميايي نمونه توسط معرف‌هاي شيميايي و مرحله‌ي دوم سنجش غلظت نمونه فراوري شده توسط دستگاه است. از امتيازات دستگاه غلظت‌سنج ايراني، توليد معرفهاي شيميايي مورد نياز آن در داخل كشور مي‌باشد كه اين امر كاهش چشمگير در هزينه‌هاي جاري مصرف‌كننده را موجب مي‌شود. معرفهاي شيميايي هر آزمون در بسته‌هاي مناسب، ماندگاري طولاني و كيفيت مطلوب عرضه مي‌شوند.
وي درباره ويژگي‌ها و مزاياي دستگاه ساخته شده از لحاظ علمي، فني و اقتصادي به ايسنا گفت:دستگاه غلظت‌سنج پاني، به نحوي طراحي شده‌است كه كاربر بدون نياز به تخصص خاصي قادر است، كميت‌هاي مورد نظر را با دقت لازم اندازه‌گيري كند. محاسبات مورد نياز به طور خودكار در دستگاه انجام مي‌شود و نتيجه‌ي نهايي بر حسب ميلي‌گرم در ليتر (PPM) و يا واحد انتخاب شده از سوي وي بر روي نمايشگر دستگاه ظاهر مي‌شود. اين در حالي است كه حساسيت و حد تشخيص دستگاه غلظت‌سنج پاني، در حد دستگاه‌هاي آزمايشگاهي و بسيار بيشتر از روشهاي ارزان قيمت اندازه‌گيري غلظت مواد شيميايي (كيت) است. در مقايسه با كيت، تأثير عوامل محيطي و اپراتوري بر نتايج حاصل از دستگاه پاني به مراتب كمتر مي‌باشد و نتايج بدست آمده از آن كمي، مطمئن‌تر و دقيقتر مي‌باشد.
وي خاطرنشان كرد: حد تشخيص دستگاه پاني متناسب با نوع آزمون 001/0، 01/0، 1/0 و يا 1 ميلي‌گرم در ليتر مي‌باشد.
شكوهي با بيان اين كه دستگاهاي مشابه خارجي، امكان كاليبراسيون ندارند، به ايسنا گفت: نمونه‌هاي خارجي يك مرتبه پس از توليد كاليبره شده و در اختيار مشتري قرار داده ‌مي‌شوند. در صورتي كه دستگاه پاني كاربر را قادر مي‌كند در مواقع مورد نياز صحت كاليبراسيون را كنترل كند و در صورت نياز دستگاه را مجدد كاليبره كند.
از طرف ديگر، دستگاه پاني سبك و قابل حمل است و براي آزمايش در سايت و آزمايشگاه مناسب است. براي نمونه‌هاي حساس، امكان آزمايش نمونه را در محل نمونه‌برداري ميسر ساخته است.
وي منبع تغذيه دوگانه با شارژر داخلي، عيب‌ياب خودكار، نمايشگر دو سطري با نور زمينه و از نوع متني با امكان نمايش پيغام‌هاي راهنما، خطا، نوع آزمون، غلظت و واحد آن بر روي نمايشگر را از ديگر مزاياي دستگاه غلظت‌سنج ايراني عنوان و خاطرنشان كرد: در ساخت اين دستگاه تلاش شده، روش‌هاي برگزيده شده براي اندازه‌گيري كميت‌هاي مورد نظر، از جمله روشهاي متعارف و در راستاي استانداردهاي جهاني باشند.
از ديگر مزاياي دستگاه قيمت كم آن در مقايسه با نمونه‌هاي وارداتي است كه قيمت هر يك از نمونه‌هاي تك منظوره آن بالغ بر 500 هزار تومان است كه دو برابر بهاي هر دستگاه تك منظوره غلظت‌سنج پاني است. مقدار صرفه‌جويي براي دستگاه‌هاي چند منظوره به مراتب بيشتر است.
وي در پايان تصريح كرد: با استفاده از دستگاه پاني به مقدار زيادي در مصرف ارز (بابت خريد دستگاه و تهيه مواد مصرفي) صرفه جويي مي‌شود. ضمن اين كه معرف‌هاي مربوطه همواره در دسترس مشتري مي‌باشند و نياز به دوره‌هاي چند ماهه براي واردات آنها نمي‌باشد. بديهي است تكميل برنامه‌ي صادرات اين دستگاه، مي‌تواند ارزآور نيز باشد.

١٤:٤٨ ٠٧/٠٣/١٣٨٥
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد