با بهرهگيري از پليمرهاي معدني
پژوهشگران ايراني به تكنيك پيشرفته حذف كدورت از آب و فاضلاب دست يافتند
پژوهشگران دانشگاه صنعتي اميركبير به تكنيك كاربرد پليمرهاي معدني آلومينيوم در حذف كدورت از آب و فاضلاب دست يافتند.
مهندس آويد بنيهاشمي، دانشآموخته كارشناسي ارشد مهندس عمران (محيط زيست) دانشگاه صنعتي اميركبير كه در تحقيقات پاياننامهاش موفق به بررسي تاثيرگذاري عملي پلي كاتيون آلومينيوم در حذف كدورت موجود در آب و فاضلاب شده است در گفت و گو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ، گفت: در فرايند انعقاد در تصفيه آب و فاضلاب مواد منعقد كنندهاي مورد استفاده قرار ميگيرند كه اغلب از نمكهاي فلزي به خصوص آهن و آلومينيوم بوده و با مكانيسم خاصي باعث حذف ذرات كلوئيدي از آب ميشوند.
منعقد كنندههايي كه بيشترين كاربرد را در تصفيه خانههاي آب كشور دارند، سولفات آلومينيوم (آلوم) و كلريد فريك است؛ اين در حالي است كه در كشورهايي نظير كانادا، ايتاليا، آمريكا، چين، فرانسه و انگلستان مادهاي به نام «پلي آلومينيوم كلرايد» (PACl) جايگزين شده كه به تازگي در ايران - در تصفيه خانه بابا شيخ علي اصفهان - نيز تلاشهايي در جهت استفاده از آن آغاز شده است.
مهندس بني هاشمي با اشاره به فعاليتهاي صورت پذيرفته در قالب اين پروژه، خاطر نشان كرد: در اين راستا با هدف بررسي و مقايسه عملكرد ماده منقعده كننده PACl با كلريد فريك و آلوم، مطالعاتي بر روي آب با كدورت مصنوعي كائولين به عنوان پارامتر كدر كننده آب آشاميدني با استفاده از ماده PACl انجام داديم.
وي ادامه داد: اين مطالعات منجر به آشكار سازي روند ته نشيني لختهها توسط هر يك از منعقد كنندههاي مذكور شد و نيز نشان از سرعت بالاي ته نشيني لختهها با منعقد كننده پليمري آلومينيوم در مقايسه با ساير منعقد كنندههاي مورد بررسي داشت.
همچنين اين بررسيها حاكي از بازدهي بالاي PACl در حذف كدورت كائولين و كدورت طبيعي از آب بوده و نشان داد كه تغييرات شرايط دمايي در عملكرد PACl در حذف كدورت كمترين تاثير نامطلوب را دارا ميباشد.
مهندس بني هاشمي در ادامه به ايسنا گفت: بررسي عملكرد توام منعقد كنندههاي كلريد فريك و PACl و مدلسازي رياضي روند حذف كدورت و مواد منعقد كننده مذكور بر اساس نتايج آزمايشگاهي حاصله از ديگر فعاليتهاي انجام شده در قالب پژوهش بوده است.
دكتر محمدرضا علوي مقدم، عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي اميركبير و استاد راهنماي اول اين پروژه نيز اظهار داشت: پروژه منظور در هشتمين همايش ملي بهداشت محيط، دهمين كنفرانس ملي مهندسي شيمي و هفتمين كنفرانس بينالمللي مهندسي عمران ارائه شده و همچنين برگزيده كنگره بينالمللي IWA 2006 چين بوده كه در حال حاضر نيز در حال آماده سازي به منظور شركت در كنفرانس 2006 چيزا كه در پراگ جمهوري چك برگزار ميشود است.
دكتر علوي مقدم با اشاره به مزاياي استفاده از PACl در تصفيه آب آشاميدني به ايسنا گفت: با مشاهداتي كه در خصوص ارتباط آلوم با آلزايمر وجود داشته و لزوم توجه به سلامت بهينه مردم، ضرورت حركت به سوي استفاده از موادي با كارآيي تصفيه كنندگي مرغوبتر از قبيل PACl غير قابل انكار است.
وي در پايان ابراز اميدواري كرد كه صنايع مرتبط با حضور در كنفرانسهاي مربوطه، استقبال مناسبي را از پروژههاي پيشنهادي دانشجويان به عمل آورند.
گفتني است، دكتر رضا مكنون عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي اميركبير به عنوان استاد راهنماي دوم و پرفسور منوچهر نيك آذر، عضو هيات علمي دانشكده مهندسي شيمي اين دانشگاه نيز به عنوان استاد مشاور با اين پروژه همكاري داشتهاند.
١٣:٠٤ ٠٨/٠٣/١٣٨٥