لايه "ازن" سپر محافظ سلامت گياهان و جانداران در زمين به مناسبت روز صنعت، انرژي پاك و محيط زيست " ۲۲خرداد"
از اوايل سال ۱۹۷۰ميلادي، "حفره ازن" موضوع بحث دانشمندان جهان شد و اكنون پس از گذشت دهها سال، با وجود گسترش صنايع و فعاليتهاي صنعتي و استفاده از مواد شيميايي فراوان در جهان، براي جلوگيري از تخريب اين لايه بيش از پيش نياز به همكاري جهانيان احساس ميشود.
درراستاي اقدامات جهاني، تلاش سازمانهاي بينالمللي به منظور بهبود تخريب لايه ازن و پيشگيري از وقوع بلاهاي زيست محيطي متمركز شده است .
لايه ازن به عنوان سپر محافظ گياهان و جانداران در برابر تابش پرتو ماوراي بنفش خورشيد است كه از برخورد طول موجهاي كشنده به زمين جلوگيري ميكند.
تشعشات جذب شده در اين طول موجها عامل آفتاب سوختگي، سرطان پوست و آب مرواريد بوده و ميتوانند با ضعيف كردن سيستم ايمني بدن انسان، مقاومت بدن را در برابر بيماريها كاهش دهد و يا با تغيير DNAباعث بروز سرطان پوست شود.
علاوه براين پرتو ماوراي بنفش ميتواند باعث كندي رشد گياهان و صدمه به ساختار ژنتيكي موجودات زنده شود و در مزارع برنج با از بين بردن باكتريهاي تثبيتكننده نيترژن به كاهش محصول منجر شود.
مدير دفتر حفاظت از لايه ازن سازمان حفاظت محيط زيست در تشريح اقدامات جلوگيري از كاهش لايه ازن به خبرنگار حوزه محيط زيست ايرنا، گفت : مطالعات نشان داده است ، ۲۵درصد كاهش ازن باعث نابودي ۱۰درصد آبزيان طبقات فوقاني دريا و ۲۵درصد آبزيان سطحي خواهد شد كه اختلال چرخه غذايي را درپي خواهد داشت.
دكتر"فريدون رستمي" افزود: با مشخص شدن تاثيرات سو تابش پرتو ماوراي بنفش، تلاش گستردهاي براي اندازهگيري ميزان نابودي لايه ازن در نقاط مختلف كره زمين، شناسايي آسيب پذيرترين مناطق و بررسي عوامل موثر در نابودي مولكولهاي ازن صورت گرفته است.
وي با بيان اينكه تخريب لايه ازن زنجيره غذايي انسان را مورد تهديد قرار ميدهد، گفت :فيتوپلانكتونها غذاي ماهيان است و ماهيان غذاي انسان، بنابراين اختلال دراين چرخه، امنيت تغذيه جهاني را به خطر مياندازد.
مدير دفتر حفاظت از لايه ازن سازمان حفاظت محيط زيست گفت:دفتر حفاظت از لايه ازن براساس پروتكل مونترال در تلاش است مواد مخرب لايه ازن را در كشور از چرخه مصرف خارج و مواد سازگار با لايه ازن را جايگزين كند.
وي ادامه داد: كشورهاي توسعه يافته تا سال ۱۹۹۶ميلادي عمدتا اين كار را انجام دادهاند و ايران نيز بايد تا سال ۲۰۱۰مواد مخرب لايه ازن را خارج و با مواد سازگار با لايه ازن جايگزين كند.
مدير دفتر حفاظت از لايه ازن سازمان حفاظت محيط زيست گفت: تاكنون حدود چهار هزار تن مواد مخرب لايه ازن از چرخه مصرف كشور خارج شده كه اين مصارف عمدتا در توليد يخچال، فريزر، سردخانه، توليد اسفنج ، مواد ضد عفوني كننده در كشاورزي بوده است .
رستمي افزود: در اين بخش اين صنايع به فناوريهاي جديد مجهز و آموزشهاي لازم به آنها ارايه شده است.
وي ادامه داد: تاكنون صدها واحد توليدكننده و خدماتي به فناوريهاي سازگار با لايه ازن تجهيز شده است كه بدين ترتيب ايران سهم خود را در تامين امنيت جهاني انجام داده است .
كارشناس مسوول بخش قوانين و مقررات دفتر حفاظت از لايه ازن سازمان حفاظت محيط زيست نيز به ايرنا، گفت:براي حفاظت از لايهازن برنامه مديريت هالونها هماكنون در كشور در حال اجرا است.
براساس كنوانسيون مونترال، كشورهاي عضو اين كنوانسيون بايد تا سال ۲۰۱۰ميلادي، هالونها را بعنوان گاز مخرب لايه ازن حذف كنند.
مهندس "مريم حسني"، افزود: با برگزاري سمينارهاي آموزشي براي مصرف كنندگان هالونها، اين مصرفكنندگان در كشور شناسايي خواهند شد.
به گفته وي ايجاد بانك تبادل اطلاعات هالونها و ايجاد بانك فيزيكي هالونها از مواردي است كه در برنامه مديريت هالون اجرا خواهد شد.
اين كارشناس گفت: در بانك تبادل اطلاعات هالونها آن بخش از هالونها كه استفاده نشده و يا مازاد سازمانهايي است كه ازاين گاز استفاده ميكنند شناسايي شده و به بانك فيزيكي هالونها ارسال ميشود.
حسني افزود: يكي از جايگزينهاي مناسب هالونها بعد از سال ۲۰۱۰ماده FM200است كه گروه مشاوران هالونها با تبادل اطلاعات با سازمانهايي كه قصد جايگزيني و حذف هالونها را دارند آنها را براي تصميمگيري كمك ميكند.
وي ادامه داد: در بخش مديريت هالونها مراكزي پيش بيني شده كه هالونها را از سازمانهايي كه اين گازها را استفاده ميكنند جمع آوري و براي احيا و بازيافت به يك مركز ارايه ميكنند.
١٦:٣٣ ٢١/٠٣/١٣٨٥