جهاننما، جاذبهي اكوتوريستي استان گلستان
منطقهي حفاظت شده جهان نما كه از نام دهكدهي ييلاقي آن اقتباس شده، بخش مهم آن در حوزهي شهرستان كردكوي در استان گلستان واقع شده است و در سال 1352 برابر مصوبهي شوراي عالي حفاظت محيط زيست با وسعتي معادل 30 هزار و 650 هكتار تحت حفاظت قرار گرفته است.
به گزارش خبرنگار ايسنا مناطق كوهستاني جهان نما از جمله دهكده جهان نما از دير باز محل گذراندن اوقات فراغت مردم گرگان، كروكوي وروستاهاي اطراف بده و به سبب جاذبههاي خاص توريستي و حفظ حيات وحش و زيستگاههاي ارزشمند آن حفاظت شده اعلام گرديد، منطقهي مذكور در مناطق مرتفع جنوب شهرستان گرگان و جنوب شرقي شهرستان كردكوي، در سلسله جبال البرز قرار گرفته است، حداقل ارتفاع اين منطقه 600 متر و حداكثر آن 3086 متر از سطح دريا ميباشد.
پوشش گياهي منطقهي منطقه به دليل شرايط آب و هوايي مناسب بسيار متنوع ميباشد و جامع غالب گياهي منطقه به سه دسته از جمله درختان پهن برگ به همراه علف زار، بوته زار به همراه ارس و درخچههاي پهن برگ، ارس به همراه بوته زار تقسيم ميشود.
از مهمترين گونههاي گياهي منطقه ميتوان راش، ممرز، بلند مازو، آزاد، سرخدار، نمدار، ارس، زرشك، گاو زبان، درمنه، مريم گلي، قاصدك و نسترن را نام برد.
بخش مرتفع اين منطقه نيز واجد يكي از بهترين رويشگاههاي ارس در كشور است.
حيايت وحش منطقهي جهان نما به تبع تنوع زيستي منطقه ارزشمند قابل توجه بوده و مناطق مرتفع و كوهستان نظير چلستان، شاه پسند، تلمبار، كل گله، پيرزن، و در كالي از بهترين زيستگاههاي حيات وحش به خصوص كل و بز به شمار ميآيد.
خرس، مرال، شوكا، پلنگ،خوك وحشي، گرگ، گربه جنگلي، عقاب طلايي، كبك دري از جمله وحوش موجود در اين منطقه ميباشند.
همچنين وجود پرندگان همچون وجود پرندگاني همچون طوقهها، جغذها، كبوترها، زنبور خورها، كلاغها و چكچكها بر غناي زيستي اين منطقه ميافزايد.
منطقهي حفاظت شده جهان نما با داشتن مناظر زيبا و چشم اندازهاي جالب و آبشارها و درهها و همچنين جنگلها پهن برگ، گونههاي جانوري متنوع، و وجود آثار مختلف تاريخي و فرهنگي نظير قبرستانهاي كهن، قلعهها، برج رادكان، و اماكن متبركه، منابع آبي متعدد از جمله رودخانه زيارت، مياندره، سفيد دره، بالا جاده و شصت كلاته و چشمه سارهايي همچون مارسنگ، شاه پسند، حاجي آباد، گچيان، خوش دشتي، و قل قله مجتمع جهانگردي با امكانات اقامتي و در حاشيه شمالي اين منطقه در نهار خوران، با اعمال مديريت صحيح ميتواند به يكي از قطبهاي مهم گردشگري كشور تبديل شود.
به جرات ميتوان گفت جنبههاي مختلف گردشگري از جمله توريسم ورزشي، اكوتوريسم، توريسم مذهبي، توريسم فرهنگي و توريسم تاريخي را ميتوان در جهان نما متصور شد.
چنانچه مسوولان گردشگري استان گلستان با انديشيدن تمهيدات لازم بستر مناسب را براي بهره برداري بهينه با توجه به حفظ جنگل و تنوع زيستي منطقه فراهم كنند، در اين صورت علاوه بر جذب گردشگران داخلي و خارجي به استان و تبادل فرهنگ و انديشهها، اشتغال پايدار نيز ايجاد خواهد شد.
شايد اين مهم با برنامه ريزي اصولي با همكاري سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و ساير نهادهاي زيربط از جمله استانداري گلستان و سازمان حفاظت محيط زيست اين استان در آينده نه چندان دور قابل تحقق باشد.
٠٩:٠٢ ٢٣/٠٣/١٣٨٥