در تحقيقات يك پاياننامه مهندسي مواد
نانولولههاي كربني به روش كاتاليست «آلومينا» در دانشگاه علم و صنعت توليد شد
يك دانشجوي كارشناسي ارشد دانشكده مهندسي مواد دانشگاه علم و صنعت ايران در تحقيقات پاياننامهاش موفق به سنتز نانولولههاي كربني با روش رشد روي پايه كاتاليست «آلومينا» شد.
به گزارش خبرنگار «پاياننامه» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اين پژوهش در قالب پاياننامه مهندس هاجر قنبري، دانشجوي مهندسي مواد دانشگاه علم و صنعت، با راهنمايي دكتر ميرحبيبي و دكتر ميرهادي اجرا شده است.
رسوب شيميايي از فاز بخار (CVD) براي سنتز نانولولهها انتخاب شده است كه از طريق تجزيه كاتاليستي پيش سازنده كربني بر روي سطوح ذرات فلزات انتقالي، كربن اتميزه ايجاد و طي مكانيزم پيچيدهاي نانولولهها جوانه زده و رشد ميكنند.
كميت و كيفيت محصول در اين روش شديداً با تغيير شرايط مختلف سنتز، از جمله پارامترهاي مربوط به كاتاليست تغيير ميكند آهن به عنوان فلز كاتاليستي به صورت پيش سازنده آهندار بر روي دو نوع پايه كاتاليست آلومينا و هيبريد آلومينا - سيليكا نشانده شد كه نوعاً در دو حالت كلسينه و كلسيته نشده در محيط N2 تا 900 درجه سانتيگراد گرم شده و پس از اعمال گاز متان در اين دما مجددا در محيط N2 تا دماي محيط خنك شدند.
به كمك ميكروسكوپهاي روبشي و عبوري، الگوهاي پراش پرتو X و رامان و آناليز جذب و دفع كامل كه بر روي زيرپايه كاتاليستها، كاتاليستها و نمونههاي حاوي نانولولههاي كربني تخليص نشده انجام گرفت، كيفيت و كميت محصولات مقايسه و مكانيزم سنتز كاتاليست و نانولولهها بررسي شد.
بررسيها نشان داد تغييراتي كه باعث تغيير نوع بافت زير پايه و خصوصيات كاتاليست و نحوه ارتباط اين دو با هم شوند، منجر به تغييرات چشمگيري بر روي كميت و كيفيت نانولولههاي نهايي خواهند شد.
بررسي الگوهاي پراش از محل رشد نانولولهها بر روي ذرات آهن نيز صفحات (0 و 1- و 1) آهن bcc را صفحاتي با فواصل و تقارن مناسب براي رشد صفحات (2و0و 0 و 0) گرافيتي (ديوارههاي نانولولهها) نشان داد.
١١:٥٤ ٢٨/٠٣/١٣٨٥