موفقيت پژوهشگران ايراني در شناسايي نقش تركيب اكسيد نيتروژن در ناباروري مردان
پژوهشگران ايراني به يافتههاي جديدي درباره نقش تركيب اكسيد نيتروژن در ناباروري مردان پي بردند كه ميتواند در بارورسازي مردان نابارور كه اسپرم آنها از نظر ساختاري دچار آسيب شده است، موثر باشد.
به گزارش سرويس پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اين موفقيت علمي كه در جريان برگزاري بيستودومين كنفرانس سالانه جامعه اروپايي توليد مثل انساني در جمهوري چك اعلام شد، از سوي خبرگزاريها و رسانههاي خبري بينالمللي بازتاب يافته است.
دكتر ايرج اميري، مدير آزمايشگاه جنينشناسي مركز IVF بيمارستان فاطميه همدان گفت: در سالهاي اخير اكسيد نيتريد (NO) به عنوان مولكولي شناخته شده است كه نقش مهمي را در تنظيم بيولوژي و فيزيولوژي سيستم توليد مثل ايفا ميكند و ما ميدانيم كه اين مولكول ميتواند عملكرد اسپرمها همچون جنبندگي و سيستم سوختوساز آنها را تغيير دهد.
به گفته وي اين مولكول در غلظتهاي پايين ميتواند تاثير مثبتي بر سلولها داشته باشد اما در صورت اشباع اين مولكول تاثير منفي آن بالا خواهد بود.
دكتر اميري در ادامه افزود: ما در مطالعاتمان كشف كرديم كه در مقايسه با موارد سالم، اشباع قابلتوجهي از اكسيد نيتريد در پلاسماي سمينال بيماران نابارور وجود دارد.
اشباع قابل توجه اكسيد نيتريد به طرز چشمگيري با آسيبهاي جدي DNA اسپرمها و همچنين ميزان كم اين مولكول با جنبندگي بهتر اسپرم ارتباط نزديكي دارد.
محققان نمونههاي نطفهاي را از 45 بيمار نابارور و 70 اهدا كننده سالم اسپرم گرفته و مورد آزمايش قرار دادند.
بيشترمردان نابارور تعداد كمي اسپرم و يا اسپرمهاي ضعيف از نظر جنبندگي داشتند.
محققان سطوح اكسيد نيتريد را اندازهگيري كرده و از آزمايشي استفاده كردند كه ميتواند آسيبهاي مربوط به DNA را شناسايي كرده و درنهايت به ترميم مجدد آن بپردازند .
به گزارش ايسنا، دكتر اميري خاطرنشان كرد: ما دريافتيم كه سطوح اكسيد نيتريد در مردان نابارور به طور ميانگين دو برابر مردان بارور است، اگرچه در اين مرحله قادر نيستيم كه نقطه تغيير مسير منحني مربوط به تاثير مثبت و تاثير منفي ميزان اشباع اين مولكول را پيدا كنيم.
دكتر اميري همچنين گفت:اين مطالعه نشان داد كه مردان نابارور سطوح بالاتري از آسيبهاي DNA اسپرمي دارند.
اين محقق ايراني افزود: مردان نابارور ممكن است اشباع بالايي از اكسيد نيتريد داشته باشند و اين مساله به دليل مشكلات تارهاي عصبي تناسلي مردان است و همچنين نبايد عوامل ديگري همچون التهابات ميان مردان بارور و نابارور و عوامل محيطي نظير آلودگي هوا را فراموش كرد.
به گزارش ايسنا، دكتر اميري در خاتمه گفت: گام بعدي ما اين است كه نقش برخي عوامل محيطي همچون آلودگي هوا، شغل افراد، بيماري و استعمال سيگار در توليد اكسيد نيتريد در مردان نابارور را دريابيم. ما همچنين ميخواهيم كه نقطه تغيير مسير در منحني تاثيرات مثبت و منفي آن را پيدا كنيم.
١٤:٠٨ ٣٠/٠٣/١٣٨٥