جهاددانشگاهي در آيينه انقلاب اسلامي
بسم الله الرحمن الرحيم
جهاددانشگاهي در آيينه انقلاب اسلامي
إِنَّ الَّذِينّ قَالُوا رَبّنَا اللهُ ثُمِّ استْقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَلائِكَةُ أَلّاتَخَافُوا وَ لَاتَحْزَنُوا وَ أَبْشِروُا بِالْجَنَةّ الّتِي كُنتُمْ تًوعَدُون
سوره فصلت، آيه 30
بيگمان كساني كه گويند پروردگار ما خداوند است، سپس پايداري ورزند، فرشتگان بر آنان نازل شوند (و گويند) كه مترسيد و اندوهگين مباشيد و شايد شويد به بهشتي كه به شما وعده داده ميشود.
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ عَلَيْكُمْ أَنفُسَكُمْ لاَ يَضُرُّكُم مَّن ضَلَّ إِذَا اهْتَدَيْتُمْ إِلَى اللّهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ
سوره مائده، آيه 5
اي اهل ايمان شما ايمان خود را محكم نگهداريد كه اگر همه عالم گمراه شوند و شما به راه هدايت باشيد زياني از آنها به شما نرسد، بازگشت همه شما به سوي خداست و همه شما را به آنچه كرديد آگاه ميسازد
جهاددانشگاهي در نگاه مقام معظم رهبري:
«من جهاد را انتخاب كردم چون جهاددانشگاهي مولود مبارك انقلاب است. همينطور كه در قرآن كريم در مقايسه دو مسجد ميفرمايد: «لمسجد اسس علي التقوي من اول يوم احق عن تقوم فيه، فيه رجال يحبون ان يتطهروا»، جهاددانشگاهي همينجور است؛ ... بنده به جهاددانشگاهي اعتقاد راسخ دارم. از اول تا حالا كه ما جهاددانشگاهي را شناختيم، براساس دين و تقوا بود.» 25/4/1386
ملت ايران با اتكّا و اتكّال به عنايت الهي و با پشتوانه ميراث عظيم تمدني و فرهنگي و منش حقطلبانه خود تحت لواي بنيانگذار كبير انقلاب اسلامي، معجزه قرن را آفريد و با شكست حصار استبداد و دفع سيطره غولآساي استعمار نه تنها مردم ايران را در درازناي تاريخ سرافراز ساخت كه بذر اميد و اصالت حقگرايي را در مزرعه دلهاي تشنگان عدالت و جويندگان معرفت در سراسر گيتي افشانيد.
يكي از مهمترين مظاهر موفقيتهاي اين انقلاب بزرگ ديني، توانايي در الگوسازي و ارائه نمونههايي كارآمد از توانايي آموزههاي ايراني و بنيانهاي علمي، فرهنگي و مواريث اسلامي در دنياي مدرن بوده كه عموم آن در قالب نهادهاي انقلابي ظهور و بروز پيدا كرده است.
از ميان مجموعه اين نهادهاي ثمربخش انقلابي، جهاد دانشگاهي از آن جهت كه نهادي پژوهشي، دانشگاهي و فرهنگي است، ميتواند يكي از اصليترين ستونهاي بقا و تداوم ارزشهاي نهضت ملت مسلمان ايران از يك سو و مقوّم تعيين كننده نظام برآمده از انقلاب كبير اسلامي در مواجهه با تهديدهاي گوناگون جهاني ناشي از قدرت علمي و فناوري بيگانگان بهشمار بيايد.
در دنيايي كه دانش و دستاوردهاي علمي و فناورانه، اصليترين زيرساختهاي قدرت و اقتدار ملّي كشورهاي جهان را تشكيل ميدهد ضرورت تقويت نهادهايي كه در عرصه توليد علم، بويژه در مرزهاي دانش بشري حركت ميكنند اولويتي دوچندان دارد. بويژه حمايت از نهادي انقلابي همانند جهاد دانشگاهي از آن روي موضوعيت مضاعف دارد كه نه تنها از متن و بطن انقلاب جوشيده و به وسيله دانشجويان مسلمان مشتاق امام و انقلاب پايهريزي شده بلكه از آن جهت كه از هدفهاي اصلي آن رساندن كشور به خودكفايي و تقويت روحيه خودباوري ملّي است و در عمل نيز موفقترين نمونههاي آن را به منصّه ظهور رسانيده است كه از آن ميتوان دستيابي به دانش سلول بنيادي، ساختن فرستندههاي پرقدرت و... را نام برد.
از همين روست كه رهبر معظّم انقلاب اسلامي در ديدار با اين جهادگران عرصه خوداتكايي ملّي فرمودهاند: «جهاد دانشگاهي جزو معدود رويشهاي اصلي خود انقلاب است، بركات زيادي هم داشته... ساخت جهاددانشگاهي و نوع مديريت، نوع عملكرد، نوع ارتباط رأس با بدنه، جهتگيريها، خواستها، خواستهاي خوبي بوده است... جهاددانشگاهي از جاهايي است كه ما به آن اميد داريم براي آينده علمي كشور.» 25/4/86
رياست محترم جمهوري، جناب آقاي دكتر احمدينژاد نيز هنگام بازديد از بخشهايي از دستاوردهاي جهاددانشگاهي در 27 سال گذشته بينظير بوده است. امروز جهاددانشگاهي تبلور خودباوري ملت ما، تجسم شعار متعالي «توانستن» و نقطه اميدي براي تحقق جامعه آرماني مبتني بر علم و فرهنگ است. آنچه امروز در كشور ما به نام جهاددانشگاهي شكل گرفته است، آرزوي 200 ساله دلسوزان و علاقهمندان به سرنوشت ايران بوده است. امروز اعلام ميكنم كه ما الگوي زنده و قابل تكثير در اين زمينه در اختيار داريم كه نام آن جهاددانشگاهي است. دولت قدردان اين تلاشهاست.» 16/5/1386
بيگمان ملت ما در رويارويي با تهاجمات ستمگرانه برخي قدرتهاي سلطه طلب جهاني كه هر از چند گاهي به بهانههاي گوناگون از هر گونه تعرضي به جمهوري اسلامي ايران پرهيز نميكنند و بويژه يكي از محورهاي اين تعرضات، تحريمهاي علمي و فناوري است، ضرورت تقويت سازمانهاي توليد كننده علم و پديدآورنده و گسترش دهنده فناوري چون جهاددانشگاهي با آن همه تجربه موفق، بيش از پيش به چشم ميخورد.
در ماههاي اخير متأسفانه اقدامات و سخناني براي تضعيف و تخريب چهره و سابقه خدمت، مجاهدتها و دستاوردهاي اين نهاد انقلابي و اعضاي جهادگر، مؤمن، متخصص و خدوم آن با اهداف و مقاصدي مبهم آغاز گرديده است كه بعضاً با پوششهايي به ظاهر حق به جانب انشاء ميگردد. شكي نيست كه تضعيف اين نهاد خواه، از طريق نگاه خردهگيرانه و ريزنگرانه به آن و خواه از راههاي ديگر، يقيناً در مسير خدمت، تقويت استحكام نظام جمهوري اسلامي نخواهد بود و اينگونه سخنان و قلمها خداي ناكرده منافع دشمنان اين مرز و بوم و مخالفان استقلال علمي و سربلندي ملت ايران را در پي خواهد داشت. چرا كه جهاددانشگاهي نهادي است كه ا زدل انقلاب اسلامي جوانه زده و با الهام همه جانبه از آرمانهاي اين انقلاب بزرگ، به دنبال ارائه الگويي بومي از توليد دانش براي حل مشكلات كشور است، از همه دوستداران انقلاب و معتقدان به سربلندي جمهوري اسلامي انتظار ميرود به جاي تضعيف اين نهاد و ترسيم چهرهاي غيرواقعي از آن، مشوّق اين حركت عظيم و باورمند باشند تا ان شاءالله ملت عزيز ايران و دوستداران انقلاب از همه نقاط دنيا، بيش از پيش از ميوههاي اين شجره طيبه كه به فرموده مقام معظم رهبري بر تقوي استوار گرديده، بهرهمند شوند.
بدون شك تداوم استقلال كور و ايستادگي ملت در برابر دشمنان، در گرو تقويت الگوي نويني همچون جهاددانشگاهي است كه ميكوشد سلولهاي بنيادين تفكر توأمان بودن علم و دين و دانش و اخلاق را در جهان تكثير نمايند.
در پايان يادآوري چند نكته مفيد به نظر ميرسد:
1. نقد عالمانه، خيرخواهانه و منصفانه فعاليتهاي هر نهاد و سازمان ميتواند در ارتقاي كيفيت و كميّت فعاليتهاي آن مفيد فايده فراوان باشد.
2. طبعاً نهاد جهاددانشگاهي و مسئولان آن فعاليتها و تلاشهاي خود را داراي نقايصي ميدانند و بر آنند كه در گذر زمان و با نقد ناقدان خيرخواه و ناصح ميتوانند آنها را برطرف نمايند.
3. انتظار منطقي از افراد و نهادهاي دلسوز و منتقد به فرض صحّت ادّعاها و گفتهها، آن است كه قبل از علني و فراگير كردن نقد خود البته آن را به اعضاء و مسئولان نهاد ارائه كنند شايد كه پاسخ مناسب و در خور و مقنع دريافت نمايند.
والسلام
روابط عمومي جهاددانشگاهي
١٤:٣٣ ٢٥/١٢/١٣٨٦