دستاوردهاي پژوهش و فناوري جهاددانشگاهي
امسال صنعت نفت ايران صد ساله ميشود، اولين كارخانه قند ايران در سال 1274 در كهريزك راهاندازي شد، اولين كارخانه سيمان در سال 1312 در شهر ري افتتاح شد، ، اولين مجتمع پتروشيمي در سال 1342 در شيراز برپا گرديد و ... چرا با اين قدمت در صنعت و تكنولوژي كشور ما از نظر ايجاد و توسعه فناوري در جهان جايگاه ويژهاي ندارد؟
دانشگاه تهران و دانشكده فني كه مهد مهندسي كشور است بيش از هفتاد سال قدمت دارد و
مراكز تحقيقاتي كه بتوانند پشتيبان توسعه كشور باشند بيش از سي سال سابقه دارند، اما همچنان براي احداث صنايع جديد و مدرن نيازمند خريد ليسانس (حق امتياز) از خارج از كشور هستيم. اين فاصله چگونه و در چه مدتي قابل پرشدن است؟
مراكز تحقيقاتي و پژوهشكدهها كه از پشتوانههاي اساسي توسعه علمي در كشور هستند در سالهاي اخير و بخصوص بعد از پيروزي انقلاب اسلامي رشد قابل توجهي داشتهاند و رشد جهشي آموزش عالي در كشور نيز ضمن پاسخگويي به عطش علمجويي و مدركگرايي به تأمين نيروي انساني داراي مدرك دانشگاهي كمك شاياني نموده است. حاصل كار مراكز تحقيقاتي و تحقيقات تكميلي دانشگاهي، گسترش چاپ مقالات علمي- پژوهشي و ثبت اختراع دانشهاي كسب و يافته شده است. اين نتايج در توسعه صنايع موجود و كمك به ارتقاء آن نقش زيادي دارد ولي در دستيابي به فناوري و دانش فنيهاي جديد و نوين كاستيهايي دارد كه بايد بطور اصولي و منطقي آن را جبران نمود.
براي اينكه يك ايده نو از مطالعه، آزمايش، نمونهسازي، پايلوت (نيمهصنعتي) تا واحد نمونه صنعتي با موفقيت به پيش رفته و در نهايت بصورت يك اختراع كامل ثبت شده و بتوان حق امتياز (ليسانس) استفاده از آن را به فروش رساند، نيازمند سازماندهي علمي، تأمين بودجه، حمايتهاي سياسي و معنوي، در اختيار داشتن امكانات آزمايشگاهي، كارگاهي و سالنهاي پايلوت، عزم و اراده مديران ارشد براي خودكفائي منطقي، ترويج و توسعه فرهنگ خودباوري ملي، اعتماد به محصولات فناوري داخلي، صبوري و تأمل منطقي براي حل مشكلات علمي و فني، فراهم كردن ارتباطات بينالمللي براي كاهش هزينه و زمان، پذيرش هزينههاي كسب فناوري ملي، عزم و اراده براي بومي كردن فناوريهاي خريداري شده و تلاش براي توسعه آن براي داخل و صادرات با حمايتهاي دولتي و ايجاد خط اعتباري براي كشورهاي هدف است، كه خوشبختانه بخشي از اين الزامات در جهاددانشگاهي فراهم شده و با حمايت جدي و پايدار دولتها ميتوان مسير توسعه فناوري (نه فقط توسعه صنعتي) را مانند بسياري از كشورهاي توسعه يافته طي نمود.
با توجه به شرح وظايف جهاددانشگاهي و با حمايتهاي دولتها و بخصوص حمايتهاي معنوي مقام معظم رهبري و تشويق و تكريم محققين و دانشمندان اين نهاد موفق شده است دستاوردهاي علمي قابل تقديري را در اختيار مردم عزيز ايران قرار دهد كه ذيلاٌ به تعدادي از آنها اشاره ميشود.
در زمينه پزشكي: دستيابي به فناوري سلولهاي بنيادي و كاربرد آن در درمان ضايعات قلب، قرنيه چشم و پوست (لك و پيس) و ارائه خدمات درمان ناباروري در سطح ملي و منطقهاي با ميزان موفقيت 35 تا 40 درصد، تهيه آنتيباديهاي مونوكلونال، تهيه فاكتور رشد فيبروبلاستي BFGF، تشكيل بانك خون بند ناف با ذخيرهسازي حدود 5000 نمونه، تشكيل بانك اسپرم و حيوانات ترانس ژن.
در زمينه فني و مهندسي: فرستندههاي راديويي موج AM و FM، سيستمهاي غبارگير الكترواستاتيك براي صنايع سيمان، مس و پالايشگاه نفت، انواع UPS و شارژر صنعتي براي صنعت نفت، توليد فولادهاي آلياژي، هواپيماي سبك، سيستم لايهنشاني در خلأ، كارخانجات توليد مواد شيميايي و صنايع شوينده، سموم دفع آفات نباتي، ماشينآلات كشاورزي، رديابي خطوط مونتاژ، سيستم كنترل برق دكل حفاري، ربات اتوماتيك و كنترلي
در زمينه كشاورزي: به زراعي و به نژادي گياهان دارويي و معطر، اصلاح نژاد و توليد نهال درختان ميوه،
ريز ازديادي گياهان دارويي و درختان ميوه، طراحي و ساخت ماشين برداشت گل و ميوه، تهيه مدل و فرسايش خاك در اراضي كشور، مطالعات تفصيلي حوزههاي آبخيز سدها.
در زمينه علوم انساني و مطالعات اجتماعي: نگرش جوانان به دين، مقايسه اميد و يأس در شعر كهن و معاصر فارسي، روشهاي رويارويي با عناصر فرهنگي بيگانه با بهرهگيري از مفاهيم قرآن و سيره معصومين (ع)، مقايسه تطبيقي توزيع درآمد و نابرابري در بين طبقات شغلي، تحليل جامعهشناختي روابط جنسيتي در سينماي ايران پس از انقلاب اسلامي، بررسي علل خشونتگرايي در ميان تماشاگران فوتبال، هويت اجتماعي رويكردها و نظريهها، مطالعات اجتماعي و اقتصادي و طبيعي حوزه بالادست سد كارون3، بررسي الگوي بهينه بازار روز و نحوه استقرار آن در شهر مشهد.
در زمينه علوم پايه: سيستمهاي خلأ بالا، انجام مطالعات زمينشناسي، هيدرولوژي، هيدروژئولوژي، هيدروژئوشيمي و خاكشناسي، استخراج بررسي و ارتقاء كمي و كيفي متابوليسمهاي گياهي، بانك ذخيره نمونه گياهان عالي و ريزجلبكها، كاربرد روشهاي نوين آناليزهاي كروماتوگرافي، تهيه حامل مناسب براي باكتريهاي حلكننده فسفات، ساخت سموم كشاورزي.
جهاددانشگاهي در طول حيات 28 ساله خود ضمن ارائه خدمات علمي- پژوهشي و تخصصي موفق به اخذ 20 جايزه جشنواره خوارزمي و 10 جايزه جشنواره رازي گشته و تابحال بيش از 60 مورد اختراع ثبت نموده است و مهمترين هدف اين نهاد انجام تحقيقات كاربردي و رساندن نتيجه تحقيقات بصورت فناوري به دست مردم عزيز ايران اسلامي و ايجاد ثروت و رفاه اجتماعي تحت لواي اسلام ناب محمدي (ص) و خط امام و رهبري معظم انقلاب است كه اميد است با حمايت مديران فهيم نظام مقدس جمهوري اسلامي زمينه خدمترساني اين نهاد هر چه بيشتر گسترش يابد. انشاءا...
محمد صادق حاجي تاروردي
معاون پژوهش و فناوري جهاددانشگاهي
١٢:٣٩ ٠٩/٠٦/١٣٨٧