١٧:٤٤ ٠١/٠٩/١٤٠٣
معرفي کتاب
ادبيات فارسي ،‌انقلاب اسلامي و هويت ايراني

در جهان امروز آنچنان نسبتى استوار و پيوندى مستحكم ميان آموزه‌هاي اسلامي و هويت ايرانى-  هم در حوزه هويت فردى و هم در عرصه هويت اجتماعى - با مواريث زبان و ادبيات فارسى برقرار است كه مى‏توان گفت: تار و پود هويت امروزى اسلامي ـ ايراني (هويت ملي) با مايه‏هاى زبان و ادبيات فارسى رشته شده است و ادبيات فارسى شالوده هويت امروزى ايرانيان - بلكه تا حدي هر فارسى دوست غير ايراني - به نظر مى‏آيد. تا جايى كه مى‏توان گفت: هر كس با فردوسى آشنا، با نظامي و عطار و سنايي همراه، با مولوى مأنوس، با سعدى آسوده‏خاطر و با حافظ دمخور باشد، به همان نسبت فرهنگ ايراني و اسلامي در او جلوه خواهد داشت و هر ايرانى كه جان خود را با داستان‌هاى شاهنامه صيقل دهد و با تمثيل‌هاى مولوى معرفت آموزد و در سلوك اجتماعى خويش با سخنان نغز و ضرب‏المثل‌هاى سعدى تمشيت كند و پرواز جانش را در هواى غزل‌هاى حافظ بيازمايد، هويت ملى) اسلامي ـ ايراني( خويش را قوام بخشیده است و با اين مفروضات، انقلاب اسلامي، به عنوان تجلی شكوفايي ميراث‌هاي فرهنگي اين مرز و بوم و نماد تلفيق آرمان‌هاي اسلامي و ايراني به سوي پيشرفت و تعالي، فرصتي را براي شكوفاتر شدن عظیم ترین مصداق و جلوه فرهنگی این سرزمین، یعنی ادبيات فارسي فراهم آورده است.  کتاب ادبیات فارسی، انقلاب اسلامی و هوبت ایرانی مجموعه مقاله هایی است که مایه اصلی آن پرداختن به دو جنبه مهم هویت ایرانی یعنی ایران و اسلام است و از این رهگذر نشانه ها و جلوه های هویت ایرانی را در ادب معاصر ایران نشان می دهد.

 کتاب در سه فصل و 13گفتار سامان یافته است.

 فصل اول به افق ها و سرچشمه های ادبيات انقلاب اسلامی می پردازد: گفتار نخست این فصل هسته مركزي هويت ايراني را بیان می¬کند و گفتار دوم به ديدگاه زيبايي‌شناختي امام خميني(س)می پردازد. گفتار سوم این فصل هم درباره ¬ظرفیت‌های ادبیات فارسی دربازیابی هویت ایراني است. همزادي جلال و جمال در ادبيات انقلاب اسلامي و امام خميني دالّ برتر در شكل‌گيري شعر انقلاب اسلامي از گفتارهای دیگر این فصل است.

 فصل دوم، نشانه‌های دگرگونی‌ها و تمایزات عناصر، مضامین و قالب‌های ادبی را بررسی میکند. بررسي چند تحوّل عمده شعرفارسي، تاثير امام خميني در غناي شعر معاصر، تأثيردكتر شريعتي در غناي شعر معاصر فارسي، تحليل پيوندهاي موسيقي و مضمون در شعر جنگ، تحليلی برجلوه‌هاي سمبليسم اجتماعی، انعكاس گسست نسلي در رمان‌هاي معاصر فارسي.

فصل سوم، ادبیات انقلاب اسلامی و دگرگونی‌های فرهنگ نام دارد و در آن گفتارهای زیر آمده است: جلوه‌هاي ارزش‌آفريني شهداي دانشجو در شعر دفاع مقدس، درآمدي برادبيات داستاني عصر انقلاب اسلامي و انعكاس گسست نسلي در رمان‌هاي معاصر فارسي آمده است.

در پایان کتاب هم تحت عنوان سخن فرجامين، جمع بندی مباحث کتاب عرضه شده است.ح/الف

١٥:٣٣ ٠٣/٠٧/١٣٨٩
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد