همايش فرهنگ در آئينه دانشگاه/
معاون فرهنگي دانشگاه اروميه: مشكلات فرهنگي دانشگاهها با اردوهاي زيارتي دانشجويي برطرف نميشود
معاون فرهنگي دانشگاه اروميه گفت: عدم بها دادن به پرسشآفريني شايد يكي از عوامل اصلي حاكميت برخي روابط ناسالم فرهنگي است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران، دكتر طالعي، در همايش «فرهنگ در آئينه دانشگاه»، با اشاره به عدم بها دادن به پرسشآفريني بالاخص در دانشگاهها، ابراز داشت: ما بايد محيطهاي دانشجويي و محافلي را كه با انديشههاي كنجكاو مواجه است را به سوي پرسشهايي كه متناسب با متقضيات زماني است سوق داده و همواره هم پرسش داشته باشيم زيرا گاهي بهترين گونه پرسش، بهترين طرح پرسش است.
وي برخورد كشور را در دهه اخير برخوردي يك بعدي عنوان كرد و گفت: اين برخورد بدون تحقيق اصولي، عقلاني و حتي علمي صورت گرفته است، به همين لحاظ بازخواني عوامل عقب ماندگي فرهنگي يك ضرورت است و به كارگيري نظريههاي انديشمندان و صاحب نظران ميتواند زمينه شناسايي و تدابير مختلف آن عوامل را فراهم كند.
معاون فرهنگي دانشگاه اروميه افزود: ما بايد تدابير محيطهاي دانشگاهي را به عنوان چشمانداز نسبتا روشني در قالب سنجش عقلاني و خردورزانه مسائل اجتماعي با بازكاوي آسيبها و ريشه يابي آنها به كار بنديم.
وي با بيان اينكه عدم برخورد عيني و متناسب با واقعيات ملموس و محسوس و نيز عدم تطابق نظريهها و ديدگاههاي فرهنگي با واقعيات عيني جامعه موجب بروز هرچه بيشتر خلا شده است، ادامه داد: سمت و سوي نشريات دانشجويي ما بيشتر بر روي محور موضوعاتي بوده كه در سطح درخور محيط علمي و فرهنگي دانشجويي نبوده و اين رويكرد مجددا معلول همان نگاه يك بعدي ما به مسائل ارزش، اخلاق و حتي احساس بوده است.
وي يادآو رشد: مطلق گرايي (قطب گرايي) فرهنگي بعد از انقلاب يكي از آسيبهاي شكنندهاي بود كه گريبانگير جامعه دانشگاهي بوده و به طوري كه هيچگونه سرمايه گذاريهايي نيز در جهت ساماندهي اين مسائل تاثيرگذار نبوده است.
معاون فرهنگي دانشگاه اروميه با بيان اينكه اعزام دانشجو به مشهد و حج عمره مشكلات فرهنگي دانشگاه را حل نميكند، تاكيد كرد: اين سرمايهها بايد در جهت تحقق برنامههاي فرهنگي سوق داده شود تا آن پايايي به تناسب نياز از بعد فرهنگي تامين شود و فقط با ايجاد بستر تجارب انديشه و آرا ميتوان زمينه رسيدن به تعبير باورها و اعتقادات را فراهم نمود.
وي ابراز داشت: ما تا امروز در ارتباط با مسائل فرهنگي با توجه به عدم برنامه زماني بسترهاي تحقق آن حتي در جامعه دانشگاهي ناقل بوديم و بستري هم براي نقد وجود نداشته است و در واقع شكل گيري يك استراتژي فرهنگي نيازمند تامين مقدمات زماني است كه در فلسفه و منطق و جامعه مورد توجه قرار ميگيرد.
دكتر طالعي عدم برنامه نقد معترضانه مسائل و موضوعات مقولات فرهنگي را يكي ديگر از آسيبهاي مهم فرهنگي دانست و پيشنهاد كرد: سوق دادن جامعه به سوي نقد معترضانه و عالمانه توسط نخبگان، فرهيختگان و نيز رهروان راستين مسير فرهنگ، از وجود بسياري مشكلات و مسائل موجود در جامعه ميكاهد و همچنين الگوسازي در برابر الگوتراشي در تبيين واقعي رسالت فردي و اجتماعي الگوهاي فرهنگي نيز ميتواند راهكارهاي اصولي عقلاني و خردمندانه فرهنگي مناسبي را در برابر شبيخون و تهاجم فرهنگي ميسر سازد.
دكتر محدثي معاون فرهنگي دانشگاه علوم پزشكي اروميه نيز گفت: دانشجويان و جوانان ما شناخت كافي از هويت فرهنگيشان را ندارند.
وي تاكيد كرد: بايد شاخصهاي تعريف شدهاي را براي فعاليتهاي فرهنگي در دانشگاهها داشته باشيم، به طوري كه اين شاخصها در برنامه ريزيها بايد معيار عمل باشد و برنامهريزيهاي فرهنگي با توجه به آن معيار و شاخص اجرا و محتواي آن سنجيده شده و كيفي تر شود.
وي در پايان اظهار اميدواري كرد جامعه با فائق آمدن بر اين مسائل و مشكلات و نيز به كارگيري شاخصهايي در زمينه فرهنگ، زمينه هرچه بهتر شدن اين مقوله را فراهم نمايد.
مهتابي، مدير فرهنگي دانشگاه پيام نور اروميه نيز گفت: دانشجويان دانشگاه براي انجام فعاليتهاي فرهنگي نياز به حضور فيزيكي بيشتري در دانشگاه دارند.
وي با اشاره به فعاليتهاي فرهنگي و برخي مشكلات فرهنگي دانشگاه، با بيان اينكه ساختار دانشگاه پيامنور نيمه حضوريست، اضافه كرد: اين دانشگاه در اجراي برنامههاي فرهنگي با مشكلات جديدي از جمله فضاي فيزيكي، كمبود امكانات، نبود نمازخانههاي كافي، كمبود و كمي بودجه فرهنگي و سرانه فرهنگي دانشگاه مواجه است.
مدير فرهنگي دانشگاه پيام نور اروميه در ادامه ابراز اميدواري كرد: با مدخل شدن به اين مسائل و مشكلات فرهنگي بتوانيم گامهاي موثري را در جهت فرهنگ، شناخت فرهنگ ديني و مبارزه با تهاجم فرهنگي در دانشگاهها برداريم. م/د
١١:٠٦ ١٧/١٢/١٣٨٤