با بررسي حدود هزار گونه ميكروبي
پژوهشگران ايراني موفق به بومي سازي توليد ميكروب صنايع لبني شدند
محققان آزمايشگاه بيوتكنولوژي مواد غذايي دانشگاه صنعتي اصفهان موفق شدند فناوري توليد ميكروبي به نام «بولگاريكوس» را كه قابليت صنعتي شدن و استفاده در صنايع لبني را دارد بوميسازي و بررسي كنند.
دكتر محمود شيخ زين الدين، عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي اصفهان در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بيان اين مطلب اظهار داشت: قابليت استفاده صنعتي از تمام ميكروبهايي كه در طبيعت هستند وجود ندارد و در هر كشوري ميكروبهاي بومي وجود دارند كه با بدن انسان و طبيعت همان مكان سازگارتر است كما اين كه در حال حاضر ميكروبهايي كه در صنايع لبنيات و صنايع ديگر مورد استفاده قرار ميگيرند عمدتا از خارج از كشور وارد ميشوند.
عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي اصفهان خاطر نشان كرد: از چند سال پيش آزمايشگاه ميكروبيولوژي صنعتي و بيوتكنولوژي غذايي در دانشگاه راهاندازي شد كه يكي از بحثهاي مورد نظر در آنجا اين بود كه بتوانيم ميكروبهاي بومي را در صنعت استفاده كنيم.
وي افزود: در اين بررسي موفق شديم تعداد زيادي ميكروب را از محيط طبيعي مثل نمونههاي غذايي جدا كرده و به روشهاي مولكولي و روشهاي نوين بيوتكنولوژي دقيقا شناسايي كنيم و سپس طي فرايندي بررسي شد كه كداميك از اين ميكروبها قابليت صنعتي شدن را دارند يعني اين توانايي را دارند كه با كارايي خوب، به موقع و شرايط مناسب محصول توليد كنند و بتوانند كيفيت محصول را هم بالا ببرند.
دكتر شيخ زين الدين خاطرنشان كرد: در اين راستا حدود هزار ميكروب مورد بررسي اوليه قرار گرفته كه از اين تعداد 250 ميكروب دقيقتر بررسي شدند و سپس بر روي 60 ميكروب بررسيهاي بسيار جامع انجام شد كه براي اولين بار موفق به بومي سازي و توليد ميكروب صنعتي صنايع لبني شديم.
وي گفت: حفظ ذخاير ژنتيکي، بومي سازي فن آوري استفاده از ميکروب هاي بومي با پتانسيل صنعتي در کشور، جايگزيني ميکروبهاي سازگار با سلامت و ذائقه مصرف کنندگان ايراني به جاي سويه هاي وارداتي از اهداف آزمايشگاه بيوتکنولوژي موادغذايي است که بخشي از آن در اين تحقيق علمي پيگيري شده و نتايج علمي آن روشن و قابل استناد است.
وي معتقد است، مشكل اساسي در اين زمينه آن است كه در كارهاي مولكولي در صنعت و به خصوص در حوزه بيوتكنولوژي هنوز به طور دقيق وارد اين حوزه نشديم و اين پروژه اولين بار در سطح كشور با استفاده از روشهاي نوين و بيوتكنولوژي انجام شده است.
صنعتي بخش مهمي از بيوتكنولوژي است كه كاربردهاي اقتصادي و صنعتي زيادي دارد و توجه به آن نيازمند حمايت از مجموعههاي پژوهشي است.
گفتني است، اين طرح در قالب پايان نامه دانشجويي سميه ذوالفقاري به راهنمايي دكتر محمود شيخ زين الدين و دكتر سليمانيان زاد از اعضاي هيات علمي دانشگاه صنعتي اصفهان انجام شده است.
٠٧:٤٠ ١٩/٠١/١٣٨٨